Kanalizasyon Kazısından Tarih Çıktı

Kanalizasyon Kazısından Tarih Çıktı
Aksaray'a bağlı Yeşilova beldesinde belediyenin kanalizasyon kazıları sırasında tarihi 3800 yıla kadar uzanan çok sayıda esere rastlandı.

Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan,  yaptığı açıklamada, Yeşilova sınırları içinde yer alan Acemhöyük'te kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Beldede belediyenin geçen yıl başlattığı kanalizasyon çalışmasını da takip ettiklerini belirten Öztan, "Kanalizasyon çalışması yapılacak güzergah sit alanından geçtiği için çalışmalar müze ve kazı ekibinin denetiminde arkeologlar eşliğinde yapılıyor" dedi.

Kanalizasyon çalışması sırasında çok miktarda tarihi eser çıktığını kaydeden Öztan, şunları ifade etti:"Höyükte yaptığımız kazının yanında kanalizasyonda süren çalışmalarda da bazı buluntular ele geçiyor. Bu parçalar tüme yakın sağlam olarak ele geçtiği gibi kasalar dolusu parça halinde malzeme de var. Bir kısmı birleştirilebilecek durumda. Bu bize şunu gösteriyor: Aslında kanalizasyonun geçtiği alan 3. derece sit alanı. Bu nedenle de döşeme işleminin denetimli şekilde yapılması lazım. Biz de kanal döşenmesi için kazıldıkça çıkan toprağı ve kesitleri kontrol ediyoruz."

Kanalizasyon hattında bulunan malzemelerin höyükteki tabakalarla tamamen paralel bir yerleşimi işaret ettiğini vurgulayan Öztan, "Burası Asur Ticaret Kolonileri çağına ait bir aşağı şehrin varlığını ortaya koyuyor. Biz 1. derece sit alanı olarak ayrılan kısımda aşağı şehrin bir bölümünü zaten tanıyorduk. Ama 3. derece sit alanında da aynı kalıntıların varlığını kanıtlayan bulgular bunlar" diye konuştu.

Asur Ticaret Kolonileri çağından kalma eserler

Acemhöyük'te Asur Ticaret Kolonileri çağına ait keklik biçiminde bir kap bulunduğunu belirten Öztan, şöyle devam etti:"Bu çağın ticaret merkezi olan Kültepe'de örnekleri bulunmuş olan keklik biçiminde bir içki kabı ya da sunu kabı Acemhöyük'te de ele geçti. Boyalı olarak yapılmış ve tesadüfen kepçenin aldığı toprağın içinde sağlam olarak bulundu. Kekliğin tüyleri boyalarla gösterilmiş. Arka kısmında bir delik var. Bu delikten içine konulan sıvı, kekliğin delik olan ağzından dökülerek sunu yapmaya yarıyor. Bu kap, Asur Ticaret Kolonileri çağında Kaniş'in de aşağı şehrinden tanınan bir malzeme. Bunun dışında sağlam olarak yonca ağızlı bir testi, yuvarlak ağızlı bir testi ve çanak bulundu. Diğer malzemeler özellikle yerleşim yeri içine gömülmüş mezarların kalıntıları ile çok sayıda kap parçasından oluşuyor."

Öztan, eserlerin tamamının Asur Ticaret Kolonileri çağına ait olduğunu ve 3700 ile 3800 yıllık bir döneme tarihlendiğini sözlerine ekledi.


Acemhöyük'te kazı çalışmaları 1962 yılında Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığında başladı. 1989 yılından bu yana çalışmalar Prof. Dr. Aliye Öztan başkanlığında sürdürülüyor.

Kazılarda Akad ve Hitit yazıtlarında adı geçen Asur kenti 'Puruşhattum' ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Asur Ticaret Kolonileri'ne ilişkin yapıların saptandığı kazılarda, bugüne kadar M.Ö. 2600-1700 yılları arasına tarihlenen 12 tabaka ortaya çıkarıldı. Anadolu'nun en büyük höyüklerinden biri olan Acemhöyük'te, Sarıkaya Sarayı, Hatipler Sarayı, evler, damga ve silindir mühürler, çeşitli bezeme ve biçimlerde çanak çömlek, kumaş izleri ve boncuklar, altın süs eşyası, fildişi yapıtlar ve oyun tahtası gibi buluntulara rastlandı.

Anadolu'da döneminin önemli maden üretim merkezlerinden olan Acemhöyük'te, koloni çağına ait resmi ya da özel bütün yapılarda çok sayıda maden ve maden işleme ürünleri bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.