Karatay Üniversitesi nano üretim laboratuarı kuracak
Prof. Dr. Ali Okatan bor madeninden elde edilen nano malzemenin birçok alanda kullanıldığına dikkati çekerek, dünya bor rezervlerinin büyük bir kısmının Türkiye'de bulunduğuna işaret etti. Bor madeniyle geliştirilen nano malzemelerin her türlü alanda kullanıldığını vurgulayan Okatan, borun özellikle uzay çalışmalarında, hidrojen depolayabilme özelliğinden dolayı tercih edildiğini ifade etti. Üniversite bünyesinde kuracakları laboratuarla Türkiye sanayisine katkı sağlamayı amaçladıklarını bildiren Prof. Dr. Okatan, ''Nano teknoloji kullanarak, kompozit özellikleri geliştirilmiş malzeme üretimi için bir araştırma laboratuarı kuruyoruz. Nano malzemelerin kullanım şekli neredeyse sınırsız sayıdadır. Su gibi akışkan madde haline gelen borun, diğer maddelerle karışımı son derece kolaydır. Borun başka bir özelliği de, başka maddelerle karıştığında kendi özelliğini o maddeye vermesidir. Örneğin esneklik ve dayanıklılık gibi. Örneğin plastikler her alanda kullanılıyor. Ama plastikler kırılgan yapıya sahip. Biz laboratuarlarımızda plastiği nano teknoloji ile dayanıklı ve esnek bir hale getirebiliriz. Bu nedenle kuracağımız Kompozit Nano Malzeme Üretim Laboratuvarı'nı çok önemsiyoruz'' diye konuştu.
10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Laboratuarın kuruluş aşamasında 10 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını belirten Prof. Dr. Ali Okatan, çalışmaların Türkiye ekonomisine yılda 50 milyon dolar kazandıracağını belirtti.
Laboratuarda ortaya çıkarılacak yeni malzemelerin Türk sanayisinin hizmetine sunulacağını anlatan Okatan, ''Bu katkı yıllar geçtikçe çok daha fazla olacaktır. Zamanla çeşitlilik de artacaktır. Çok çeşitli malzemeler üzerinde çalışarak 'nano malzemeler' üretmeyi düşünüyoruz. Ama ilk yapacağımız çalışma plastik malzemeler üzerine olacak. Sonra metaller daha sonra da değişik malzemeler üzerinde çalışmalarımızı genişleteceğiz'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.