Kerpiçler tarihe karıştı!

Kerpiçler tarihe karıştı!
Anadolu'nun geleneksel yapı malzemesi kerpiç zamanla sadece köylerde kullanılmaya başladı. Yrd. Doç. Dr.Nazım Koçu “Geleneksel malzememiz kerpiçe dönmemiz lazım” dedi.

Sadece toprak ve samandan yapılan kerpiç, geleneksel Konya evlerinde yük taşıyan duvarlarda ekolojik bir malzeme olarak kullanılıyordu. Hem doğal olması, hem de geri dönüştürülebilir olması nedeniyle bilim adamları tarafından kullanılması tavsiye edilen kerpiçe yeteri kadar önem verilmese de Türkiye'de 2 üniversitede kerpiç ve uygulamalarıyla ilgili eğitim verilmeye başlandı. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2 ay önce açılan "Kerpiç Malzeme ve Uygulama Teknikleri" dersi ile öğrencilerin eli toprağa, çamura değerek kerpiç kesmesi öğretiliyor. 

BATI BİLE KERPİÇ KULLANIYOR

"Kerpiç Malzeme ve Uygulama Teknikleri" dersi ile öğrencilerine geleneksel yapı malzemelerinden kerpiçi öğreten Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Nazım Koçu, yapı malzemelerinin verilen yanlış eğitimlerle beton, çelik ve cam ile sınırlıymış gibi öğretildiğini belirterek, bunun mimarlık fakültelerine getirilen Batılı öğretim üyelerinden kaynaklandığını ifade etti. Koçu, yanlıştan dönülerek kerpiç ile yapılaşmaya dönülmesi gerektiğini ifade etti. Kerpiç ile ilgili dersin açılması için çok mücadele ettiğini belirten Koçu, “Geleneksel malzemelerimiz unutturularak, modern malzeme denilen beton, çelik, cam ve plastiğe mahkum edildik. Bizlere geleneksel malzemelerimizi unutturan batılı mimarlar şimdi. Toprak ve kerpiçten yapılar tasarlıyor. Yapılarda kerpiç benzeri toprak paneller kullanılıyor” dedi.

HASTALIKLARI ÖNLÜYOR

Kerpiçin toprak ve samandan yapıldığı için tamamen doğal ve ekolojik olduğu belirten Koçu, şöyle konuştu: “Şimdi yapılarda beton kullanıldığı için ortam sıcaklığı ile duvar sıcaklığı arasında yaklaşık 10 derece sıcaklık farkı oluyor. Bu fark da boyun ve sırt ağrılarına neden oluyor. Kullanılan plastik boyalar ve şimdilerde kullanımı zorunlu hale getirilen EPS yalıtım malzemeleri eve nefes aldırmıyor. Pencerelerimizde ahşap yerine plastik tercih ediyoruz artık. Plastik de hava aldırmıyor. Oda hava almadığı için terleme yapıyor. Bir pet şişe içerisinde hapsedilmiş gibiyiz. Hastalıklar bu yüzden çok yaygınlaştı. Betonda yalıtım diye bir şey olmadığı için çok ciddi bir sıcaklık kaybı oluyor. Enerjimizi havaya salıyoruz. Bu yüzden ülke olarak bir yılda milyarlarca lira israf ediyoruz.”

KERPİÇ GERİ DÖNÜŞEBİLİR

Kerpiçin elastiki ve yumuşak bir yapı malzemesi olduğunu ifade eden Koçu, konuşmasına şöyle devam etti: “Kerpiç yangına emniyetlidir. İçinde saman gibi yanıcı madde olmasına rağmen bu özelliğini muhafaza eder. Kerpiç malzemenin çok iyi bir ses ve ısı izolasyonu özelliği vardır. Sıcak bir malzemedir. Kerpiç malzemenin temini kolay ve maliyeti ucuzdur. 120 metrekare bir evin kerpiç ihtiyacı nakliye dahil 3 bin liraya sağlanabiliyor. Sağlık için, mekanda ve mekanı oluşturan yapı elemanlarında büyük sıcaklık farklarının olmaması gerekir. Oda sıcaklığı ve kerpiç arasındaki sıcaklık farkı yaklaşık 1 derecedir. Sudan sonra en iyi enerji depolayan malzeme olan toprak, ısınma enerjisini bünyesinde depolar. Isıtma kesildikten sonra uzun bir süre depoladığı enerjiyi mekana vererek sıcaklığı dengeler. Yapı içerisinde oluşan buharın duvardan rahatlıkla geçmesi nedeniyle dış duvarlarda ve tavanlarda yoğuşma oluşmaz.”

HÂLİD ŞEN

haberfark.net

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.