Konya için zor günler kapıda
Birçok ilçe, beklenen yağış miktarını alamadı. Çiftçilerin geleceğe dair endişesi ise oldukça arttı. Havanın mevsim normallerine göre daha sıcak gitmesi, tarım sektöründe alarm veriyor. Uzmanlar, mevsimlerin eskisi gibi net ve belirgin yaşanmamasından dolayı hayvan popülasyonunda değişiklikler yaşanacağını öngörüyor. Konya'da tarlaları farelerin basması, bu gerçekliğin en net göstergesi oluyor.
KONYA’DA TAM DA FARELERİN İSTEDİĞİ HAVA HAKİM!
KONYA Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, iklim değişikliğinin hayvan popülasyonu üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.
Kırıkçı, 2011'den beri Türkiye'nin, özellikle de Konya'nın küresel ısınmanın olumsuz etkisini daha da derinden hissetmeye başladığını kaydetti. Son yıllarda kentteki mevsim değişikliklerinin olumsuzluğunun daha da arttığına vurgu yapan Kırıkçı, “Otçul memeliler için kar, özellikle yağmur yağmaması çok avantajlı. Kemirgenler için olağanüstü faydalı. Bugün Konya'da tarla farlalarının artmasının sebebi nedir? Kar değil, yağmur yağmamasıdır. Yağmur yağınca farelerin inlerine su dolar ve fareler telef olur. Ancak şu an yağış olmadığı için fareler, tarlalarda cirit atıyor. Konya'da tam istedikleri hava hakim. Şehirde fare sayısı arttı, farelerin ekinlere verdiği zarar ortada.”
KONYA’DA YAZ AYINDA BÖCEK SAYISI ARTABİLİR!
Doğadaki dengenin kaybolmaması gerektiğine vurgu yapan Kırıkçı, “Bakın, kemirgenlerin yani farelerden bahsediyorum, sayısının kontrolsüz artması, kontrolsüz bir şekilde yılanların sayısının artmasını da beraberinde getirir. Kemirgenlerle beslenen yırtıcıların sayısı da artar. Her şeyin dengede gitmesi gerekiyor. Biz, mevsimleri gecikmeli yaşıyoruz. Ancak havanın bu şekilde gitmesinden ötürü en büyük zararı kanatlılar görecek. Erken yumurta yaparlarsa, ileride hafif bir soğuk havada bu yumurtaların büyük çoğunluğu boşa gider. Bizim fakültede ürettiğimiz sülünler var. Hiçbir müdahalemiz olmadan, yumurtlamaya başladılar. Sülünler, normal şartlarda mart sonunda veya nisan başında yumurtlamaya başlarlardı. Hava mevsim normallerine göre daha sıcak gittiği için neredeyse 2 ay önceden yumurtlama başladı. Bu ne demek? Kanatlı hayvan popülasyonunda bir azalma olabilme ihtimali var demek. Bu ayrıca ne demek? Kanatlı hayvan sayısının azalmasıyla birlikte, yaz ayında Konya'da böcek sayısının anormal şekilde artması demek. Yaban hayvanlarının erkenden üreyebileceği hava hakim. Yaban hayvanlarının sayısının aşırı artması, kuşların sayısının azalması demek. Kuşların sayısının azalması, Konya'da böcek sayısının artması anlamına geliyor. Denge, bu yüzden önemli diyoruz.” dedi.
YAĞIŞ YETERSİZLİĞİ TOPRAĞA ÇOK ZARAR VERİR!
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kışın kurak geçtiğine vurgu yaptı. Toprağın kara ve yağmura ihtiyacı olduğunu belirten Kağnıcıoğlu, ilk cemrenin bu ayın 19-20'si gibi düşeceğini kaydetti. Geçen yıl 6 Şubat'tan sonra Konya'nın kar ve yağmur aldığını belirtene Kağnıcıoğlu, “Sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Ekinler iyi. Çiftçinin farelerle başı dertte ama çözüm yolları uygulanıyor.
Bu mevsimde kar ve yağmurun yağmaması gelecek adına sıkıntı doğurur. Önümüzdeki sezon yer altı su seviyesinde ciddi gerilemeler görülebilir. Yani yaz ayında yer altı suları alarm verebilir. Arpa ve buğday için önemli olan nisan ve mayıs yağışları. Nisan ve mayısta yağış olmazsa, ekinler için sıkıntı olur. Özetle şunu söyleyeyim; bugün Konya'ya yağış düşmemesi ekine pek bir zarar vermez ancak toprak çok zarar görür. Yer altı su seviyesi önümüzdeki yaz aylarında ciddi şekilde azalır. Bunlar da bir sonraki dönem verim kaybı yaşanmasına sebebiyet verir. Tüm bunlar, zincirleme yaşanır” dedi. haberfark.net
EMRE ÖZGÜL
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.