Konya kabuğu kırılmamış ceviz

Konya kabuğu kırılmamış ceviz
Konya İl Genel Meclisi, Ocak ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde turizm envanteri çalışmalarını görüştü. Turizm Komisyonu’nun 4 ilçede yaptığı envanter çalışmalarını değerlendiren İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Konya’nın henüz gün yüz

          Konya İl Genel Meclisi, 2011 Yılı Ocak Ayı toplantılarının ikinci birleşimini tamamladı. Turizm Komisyonu raporlarının görüşüldüğü birleşimde raporu değerlendiren İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, “Görüyoruz ki Konyamız, kabuğu kırılmamış bir ceviz gibi yüzlerce tarihi eseri bünyesinde barındırıyor” dedi.

İl Genel Meclisi’nin Ocak Ayı toplantılarının ikinci birleşimi açılış ve yoklama ile başladı. Gündemi ise ağırlıklı olarak Turizm Komisyonu’nun Aralık ayında yaptığı çalışmalardan oluşan rapor belirledi. Turizm Komisyonu’nun Konya’nın Turizm Envanteri’ni hazırlamak amacıyla her ay 4 ilçede yaptığı çalışmaların başarıyla devam ettiğini dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Selvi, “Görüyoruz ki Konyamız, kabuğu kırılmamış bir ceviz misali birbirinden değerli, daha gün yüzüne çıkmamış tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındırıyor. Komisyonumuz ilçelerde yaptığı taramalarla bilinen kültür ve turizm değerlerinin yanı sıra bilinmeyen değerlerimizi de turizm envanterine dâhil edecek ve bu envanteri en iyi şekilde değerlendirecektir” diye konuştu.

Turizm Komisyonu’nun raporunu, Komisyon Sözcüsü Faruk Koç okudu. Koç, Akşehir, Tuzlukçu, Sarayönü ve Yunak ilçelerinde 4 gün boyunca yaptıkları çalışmalardan oluşan raporlarda, henüz keşfedilmemiş, tarihi eser ve dini yapıların turizme kazandırılması için önerilerini sundu.

Koç, komisyonun önerilerini şöyle sıraladı:

“Arkeolojik sit alanları bulunan, sivil mimarlık örneği yapılara ev sahipliği yapan, dinsel, kültürel ve askeri yapıları bulunan, ayrıca doğal anıt, sit alanları bulunan, Türkiye’deki 5 adet Planör ve Paraşüt Eğitim Merkezi’nden birine sahip Akşehir’de tarihi arastanın projelendirilip cephe düzenlemelerinin yapılması, sokak sağlamlaştırma projelerinin yapılması, Taş Medrese’nin onarım ve çevre düzenlemesinin yapılıp turizme açılması, Kilise ve Gavur Hamamı’nın restore edilmesini uygun bulduk. Tuzlukçu’da yaptığımız çalışmalar sonucunda ise 2008 yılında MTA tarafından çıkarılan 47 derecedeki sıcak suyun Ilgın’daki tesisler gibi termal turizmde değerlendirilmesi ve birinci derecede sit alanı olarak ilan edilen Tuzlukçu Höyüğü’nün çevre düzenlemesinin İl Özel İdaresi tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sarayönü İlçesi’nde turizmin geliştirilmesi için ise önerilerimiz; mağara ve kiliselerin çevre düzeni ve yollarının yapılması, tarihi ve kültürel yerlerin aydınlatma sistemlerinin yapılması, Çandır Mağarası’nda arkeolojik çalışma yapılarak turizme kazandırılması, Yukarı Mahalle’de sit alanı olarak ilan edilen höyüğün üzerine yeni yapılanmaların yasaklanması ve altında bulunduğu söylenen yer altı şehrinin turizme kazandırılması, kuş gözlem evi yapılması ve toy belgesi hazırlanmasıdır. Yunak’ta yaptığımız inceleme ve araştırmalar sonrasında Karataş Mahallesi’nde bulunan yer altı şehri ve Kız-Oğlan Mağarası’nın ilçe turizminin hizmetine alınması için gerekli kazı ve çalışmaların, yol yapım ve bakımlarının yapılması, yine aynı mahallede bulunan Kuruçeşme’nin bakım ve restorasyonunun yapılması ve Bayatkulu Dağı’nın kuzeyinde bulunan türbenin bakım ve yol çalışmalarının yapılarak ziyarete açılması gerektiğine karar verdik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.