Konya Ovası su bekliyor
Türkiye'nin sulanabilir tarım arazilerinin yüzde 13'üne sahip konumda olan Konya Ovası, aldığı yağış miktarıyla Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Sonbahar ve kış yağışlarının yetersizliği, “Daha fazla geç kalmadan, Ovaya dış havzalardan su getirilmeli” gerçeğini gözler önüne seriyor. Düne kadar etkisini şiddetli gösteren kuraklık da Konya’nın suya ne denli ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Çiftçi temsilcilerinin ve çiftçilerin, bu konuyu yıllardır sürekli gündemde tutmasına rağmen beklenen adım bir türlü atılmıyor.
ÇİFTÇİ HER YIL AYNI KADERİ YAŞIYOR
Sonbahar yağışlarının yetersizliği, yeni dönem planlamasını yapan çiftçiler için kâbus oluyor. Aralık ve Ocak ayında da hava sıcaklıklarının mevsim normali üzerinde seyretmesi, buna bağlı olarak da beklenen yağışın düşmemesi, ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçiye darbe vuruyor. Çiftçi, Ocak ayında olunmasına rağmen, kendi imkânlarıyla mecburi olarak tarımsal sulama yapıyor. Bu durum da gırtlağına kadar borçlu olan çiftçinin ekstra masraf altına girmesine sebebiyet veriyor. Üretimin başkenti Konya çiftçisi, her yıl aynı kaderi yaşıyor.
KOP’UN ENDİŞE ETTİĞİ NE VARSA BUGÜN HEPSİ YAŞANIYOR!
KOP, 2013 yılında hazırladığı bir raporda “Küresel iklim değişikliği 'kötü senaryosunun' KOP Bölgesi için işlemesi halinde (sıcaklıkların artması, yağışların azalması ve/veya yağış rejiminin bozulması) halen bölgenin yüzde 60 suyunu temin eden yer altı su kaynakları hızla azalacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Kızılırmak'tan su temini önerisinde bulunan KOP, o gün için şunları söylemişti: “Konya Kapalı Havzası’nın yeraltı ve yerüstü su potansiyeli yönünden son derece yetersiz olan kuzey kesiminde bulunan arazilerde özellikle ihtiyaç duyulmaktadır. Konya Kapalı Havzası’na, başka havzalardan su getirilmesi bölgede dengeleri bozulmuş yeraltı su rezervleri bakımından hayati önem arz ettiği gibi sürdürülebilirlik açısından önemli ve gerekli olup, konu sürekli bölge gündeminde kalacaktır.” Aradan geçen 8 yılın ardından Konya’da KOP’un endişe ettiği “yeraltı sularının azalması, sıcaklıkların artması, yağışların azalması” olayları gerçek oldu. Bugün Ovada her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyuluyor.
YILLAR SONRA SÖZLEŞME İMZALANDI
Kızılırmak’tan Konya Kapalı Havzası’na su aktarmayı öngören projenin planlama mühendislik işi için yüklenici firmayla sözleşme 2020 yılının son ayında imzalandı. Sözleşme sonrası açıklamalarda bulunan DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Nazmi Kağnıcıoğlu: "Kızılırmak Havzasının mevcut ve gelecekteki projelerinin ihtiyaçları dikkate alınarak ve herhangi bir eksilmeye sebep olmadan Hirfanlı Barajından, Konya Kapalı Havzasına sulama maksatlı su aktarılması projesinin planlama mühendislik hizmetleri işi sözleşmesi imzalandı.Ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.
KURAKLIK DOLAYISIYLA ŞUANA KADARKİ KAYIP EN AZ YÜZDE 20!
Konya’ya dış havzalardan su getirme meselesinin yıllardır konuşulan bir konu olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, gelinen süreçte Ovaya su getirmekten başka bir çarenin olmadığını söyledi. Kuraklığın ciddi bir afet olduğunun birkaç gün önceye kadar herkes tarafından görüldüğüne dikkat çeken Akbulut, kıraç alanlarda hububatlarda ciddi sıkıntılar oluştuğuna dikkat çekti. Ürünlerin çıkış ve büyüme evrelerinde sorunların yaşandığına vurgu yapan Akbulut, “Konya’da şuana kadar en az yüzde 20’lik bir verim kaybı oluştu” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut
Kuraklığın her geçen yıl kendini daha fazla hissettirdiğinin altını çizen Akbulut, şunları kaydetti: “Küresel iklim değişikliğinden ötürü önümüzdeki yıllarda kuraklığı sık sık yaşayacağız. 3’te bir olan sulak tarım alanlarının tamamının sulanabilir alana çevrilmesi gerekir. Bu da Konya’nın her yıl ekstra 6-7 milyon tondan fazla buğday üretebileceği anlamı taşır. Oysa bugün Konya’da daha çok yeraltı sulaması yapılıyor. Açık söylüyorum, Konya’nın artık sulu tarım alanlarını da kaybetme riski var. Kapalı Havzayız, su kaynağımız yok. Konya’ya dış havzalardan su getirilmesi kaçınılmaz. Yine bugün itibariyle Hirfanlı Barajı’ndan Konya’ya su getirilmesi elzem pozisyondadır. Kuraklık sebebiyle yaşanan bir verim kaybı var. Bu yıldan itibaren gıda zincirimizde aksamalar da olabilir.”
OVAYA SU GETİRMEMENİN FATURASI ÇOK DAHA AĞIR OLABİLİR
Son olarak dış havzalardan Ovaya su getirmenin maliyetinin çok yüksek olacağı iddia edildiği için su ihtiyacının yıllardır karşılanamadığını kaydeden ZMO Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Biz de diyoruz ki, Hirfanlı Kızılırmak’tan getirilecek suyun ifade edildiği kadar yüksek maliyeti olmaz. Pandemi süreci daha sonra kuraklığın yaşanması ürün ihtiyacı gerçeğini ortaya koydu. Hirfanlı Kızılırmak’tan getirilicek suyun, ürün ihtiyacı ile kıyaslanabilecek yönünün olmadığını belirtmek istiyorum. Bu işin şakası yok. Yüksek maliyet doğurur diye dış havzalardan Ovaya su getirmemenin sonuçları hepimiz adına çok daha ağır olabilir.”
EMRE ÖZGÜL merhaba gazetesi
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.