Konya Ovası'nda çiftçiler en çok bunu düşünüyor!
Son 1 yıl içinde çiftçinin gübre, mazot ve ilaç masrafları artarken, üründen elde edilen para aynı oranda artmadı. Beli bükülen çiftçi, desteklerin de artırılmasını talep ediyor.
DEKAR BAŞINA VERİLEN DESTEK EN AZ 240 TL OLMALI
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ekim ayının 1'inden sonra güzlük ekimin başlayacağına dikkat çekti. Önlerinde 20 günlük bir sürecin olduğunu, dekar başına verilen prim desteğinin acilen açıklanması gerektiğini dile getiren Kağnıcıoğlu, “Belirsizlik var. Çiftçi bir beklenti içinde” dedi. Ekim ayında DAP gübresinin atılacağını belirten Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “DAP gübresinin tonu 20 bin lira. Bu da peşin fiyatı. Vade farkı binince fiyat 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl gübrenin ton fiyatı 14-15 bindi. Mazot geçen yıl, 17-18 liraydı. Bu yıl, 40 lirayı aştı. Geçen yıl dekar başına verilen gübre ve mazot desteği 121 liraydı. Bu yıl, girdi maliyetleri hesaplanınca en az 240 lira olmalı” dedi.
ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETİ ESKİYE GÖRE HESAP EDİLİYOR!
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de 1 ekim itibarıyla kıraç alanlarda ekimin başlayacağını, ekim ayının 15'inden sonra da sulu alanlarda ekimlerin yapılacağını söyledi.
Mazotun 40 lira, gübrenin de 20 lirayı aştığını kaydeden Kavuneker, “Gübrenin tonu 20-22 lira. 1-2 ay önce 14-15 bin TL'idi. Fiyat artışına gerekçe olarak da 'Dolar yükseldi' diyorlar. Biz çiftçiler ne yapalım? Tarım ürünlerimizin maliyetleri hesap edilirken, yanlışlıklar yapılıyor.
Herkes ürününü yeni fiyatına satıyor. Çiftçinin maliyeti neden eskiyle hesap ediliyor? Maliyetlerin güncel olarak hesaplanması gerekir. Maliyet, günlük olarak değişiyor. Çiftçi eriyor. Ayrıca teşviklerin de artırılması gerekir. Gıda enflasyonunun faturası çiftçiye kesilmemeli. Ancak kesiliyor. Bu şartlarda sadece çiftçi üretimden kaçar. Bu durum hayvancılığı da olumsuz etkiler. Mısırda yaşananlar ortada. Çiftçiler 'Mısır ekmeyeceğim' diyor. Üretim planlaması yapılmalı. Ekim ayı gelmeden bu planlama yapılmalı. Dekar başına verilen gübre ve mazot desteği en az iki katı olmalı. Çünkü her şeye yüzde 100 zam geldi.” diye konuştu.
EMRE ÖZGÜL
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.