Konya Ovası'ndaki kuraklık korkutucu boyutta!

Konya Ovası'ndaki kuraklık korkutucu boyutta!
Sonbahar yağışlarının istenilen düzeyde düşmediği Konya Ovası'nda kuraklık, korkutucu bir hal aldı. Zorlu bir kışın kendisini beklediği çiftçi, adeta geri dönüşü olmayan bir yola girdi.

 

 

Ovadaki kuraklık endişesi, zirve yaptı. Aralık ayının bitmesine rağmen beklenen yağış düşmedi. Hava sıcaklıkları ise mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Çiftçi için de kritik eşik aşıldı. Yer altı sularının ciddi şekilde çekildiği ovada, çiftçi büyük bir karamsarlığa kapıldı. Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da çiftçiler, yağış yetersizliğinden ötürü hububat ekili alanda sulamaya dayandı. Aralık ayında beyaza bürünen Konya'ya tek damla kar yağmadı. Ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçinin, enerji maliyeti bu yıl her zamankinden daha fazla olacak.  Konya genelinde özellikle son birkaç gündür yazdan kalma günler yaşanıyor. 

4-2-7.jpg

ÇİFTÇİ ÇOK ZORLU BİR KIŞ YAŞAYACAK

Sonbahar aylarında yağışın yeterli oranda düşmemesinin telafisi olmayan sonuçlara yol açacağını ifade eden Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Yağış olmadığı için ürünlerde düzenli bir çıkış sağlanmaz. Çiftçi, çok büyük bir endişe içinde” dedi. Yağış yetersizliğinden kaynaklı sorunların, çiftçiyi her geçen gün daha da büyük bir çıkmaza soktuğunu dile getiren Bestil, “Ne yazık ki bu kış, çiftçiler açısından düşünceli ve çok zorlu geçecek. Kıraç alanlarda ciddi rekolte kayıplarının yaşanması kaçınılmaz bir hâl aldı. Çifçinin pancarı, tarlada kaldı. Pancar üreticisi, kuraklıktan çok olumsuz etkilendi” dedi.

4-3-2.jpg

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLA GİRİLDİ

“Her fırsatta dış havzalardan Konya'ya su getirilmesi meselesini konuşuyoruz” diyen Başkan Bestil, daha sonra şunları kaydetti: “Yeraltı suları da tükenmek üzere. Derinden su çıkarmak, çiftçi açısından daha zorlu bir hale geliyor. Ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi, son bir buçuk 2 ay içerisinde ağır bir enerji maliyeti altına girdi. Çiftçinin yüzü bir türlü gülmüyor. Kuraklık, Allah'tan geliyor ancak bu kuraklık konusunda zamanında önlemler alınmalı, bu konuya kafa yorulmalı ve ona göre planlamalar yapılmalıydı.  Çiftçi, şiddetli kuraklık karşısında geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Yağış olmadığı için toprak çok kuru. İmkânı olanlar enerji maliyeti külfetini göze alarak, sulama yapıyor. Çiftçinin artık daha fazla zarara uğramamak adına dua etmekten başka çaresi yok.” diye konuştu.

4-1-4.jpg

Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre ise Konya'da önümüzdeki 15 günlük süreç içerisinde sadece 2 gün yağış düşmesi bekleniyor. Şehirde iki haftalık süreç  içerisinde hava sıcaklıkları yarı yarıya düşecek olsa da, birkaç gün sıcaklıkların 12 ile 15 derece arasında olup,  yine mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bilgisine ulaşıldı. 5 Ocak Salı günü ve 10 Ocak Pazar günü Konya'da yağış bekleniyor. Dönem dönem Konya'da gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı da 11-12 derece olacak. Önümüzdeki 15 gün, Konya'da havanın az bulutlu olması bekleniyor.  Geçtiğimiz günlerde Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan ve her yıl Aralık ayında Konya'ya kar yağdığını dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar da şunları söylemişti: “Türkiye’de iklim açısından bir kuraklaşmanın yaşandığına dikkat çekti. Kuraklığın uzun vadede ciddi problemler oluşturacağını ifade eden Pınar, iklimdeki bu dengesizliğin esas probleminin insan müdahalesi olduğunu da aktardı. Daha önceki yıllarda da yaptığı her açıklamada Türkiye’nin mevsimsel anormalliklere hazır olunmalı. İklim tipleri ülkemizde yavaş yavaş şekil değiştiriyor.” şeklinde duygularını ifade etti.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum