Konya Ovası'nı fareler bastı
Konya çiftçisinin korkulu rüyası, domuzlardan sonra tarla fareleri oldu. Fareler, ekili ürünlere dadandı. Birçok köyden “tarla faresi” şikayetleri gelmeye başladı. Havanın mevsim normallerine daha göre sıcak seyretmesi ve doğal popülasyonun bozulması, farelerin tarlalarda cirit atmasına ortam hazırladı. Önümüzdeki yıllarda Konya'da birçok tarlada farelerin daha fazla görüleceğinden endişe ediliyor. Çiftçi, kara kara düşünürken, kuşlar ve zehirli buğday uygulamasıyla farelere karşı mücadele veriliyor.
DOĞAL DENGE BOZULDU!
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, tarla fareleriyle çok fazla bir mücadele yönteminin olmadığını aktardı. Zehirli yem uygulamasının varlığına işaret eden Çetin, bu uygulamanın da büyük alanlarda sonuç verebileceğini söyledi.
Küçük tarlalarda çözüm alabilmenin pek mümkün olmadığını kaydeden Çetin, “Tarlada farelerin çoğalmasını sadece iklime bağlamak doğru olmaz. Böcek sayısının artması doğrudan iklim şartlarıyla ilişkilidir. Ancak bunu fareler için söylemek doğru olmaz. Fareler zaten sıcak kanlı hayvanlar. Doğal dengemiz bozuldu. Fareleri yiyen hayvan grubunun popülasyonu azaldı. Farelerin doğal hayattaki düşmanları azaldı. Tarla farelerinin zararı büyük oluyor. Senelerdir bu kadar yoğun değildi tarla fareleri. 1-2 yıldır ciddi bir artış söz konusu. Bundan sonraki süreçte de tarla farelerinin sayısı artacağa benziyor. Hem ifade ettiğimiz gibi fareler için risk teşkil eden hayvan grubunun popülasyonu azaldı hem de iklim şartları uygun” dedi.
KARATAY'DA FARELER CİRİT ATIYOR!
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de Karatay'da tarla farelerinin çokluğuna dikkat çekti. Havanın soğuk ve yağışlı olmamasının, hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok çok üzerinde seyretmesinin farelere ortam sunduğunu ifade eden Başkan Kavuneker, “Karatay'da fareler tarlalarda cirit atıyor” dedi. Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Fareler, ekinlere ciddi derecede zarar veriyor. Fareler, ekinlerin köklerini yiyor. Toprakla bitkinin irtibatı kesildiği için buğday, arpa kuruyor. 2-3 yıl önce kuraklıktan dolayı yine aynı senaryo yaşanmıştı. Bu yıl da kar yağmadı. Fareler artık sayıca çok fazla. Karatay'da bu konu ile ilgili bir proje hazırlamıştık. Kuşlar, farelerle mücadele ediyor. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması gerekir. Kuşlar, tarlalardaki fareleri yüksekten görüp, alıyor. Bir de bu mücadelenin biyolojik ilaçlama kısmı var. Zehirli buğday atılıyor. Zehirli buğday atılırken, çiftçimizin çok dikkatli olması gerekir. Zehri, fare deliğine bırakmak lazım. Kuşların ulaşmaması gerekir. Kuşlar bu zehirli buğdaydan yerse ölür. Denge iyice bozulur.” Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Merhaba Gazetesi aracılığıyla çiftçilere bir de sigorta meselesi üzerinden seslendi. Kavuneker, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvurularının 2 Ocak 2024'te sona ereceğini hatırlatarak çiftçileri uyardı. Kavuneker, “Başvuru için geç kalmayın” çağrısı yaptı.
ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRİYOR!
Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ise bazı tarlalarda farelerden dolayı zararların olduğuna dikkat çekti. Yağmurun güzel yazdığını, ekinlerin çıkışının iyi olduğunu aktaran Akbulut, “Hava sıcaklıkları mevsim normallerinden yüksek olunca fareler boş durmuyor, çalışıyor. Bazı tarlalarda ufak tefek zararlar var. Biz de ilçe tarım müdürlüğü ile görüştük. Çiftçilerimiz istediği için zehirli buğday talep ettik" dedi.
EMRE ÖZGÜL
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.