Konya Yazma Eserler ilk 10da
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Türkiye’nin en iyi 10 kütüphanesinden biri seçildi. Hürriyet Gazetesi’nin Cuma ekinde yer alan haberde Türkiye’nin ilk 10 kütüphanesine yer verildi. Kütüphane Haftası dolayısıyla yapılan araştırmada Edebiyat Eleştirmeni Doğan Hızlan, Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Haluk Oral, Yazar Enis Batur, Yapı Kredi Yayınları Editörü Araştırmacı Sabri Koz, Edebiyatçı ve Gazeteci Beşir Ayvazoğlu, İş Bankası Kültür Yayınları Editörü Araştırmacı Emre Yalçın, Mimar ve Fotoğrafçı Ahmet Ertuğ, Araştırmacı Hüseyin Türkmen, Tarihçi ve Araştırmacı Turgut Kut’dan oluşan jüri en iyi 10 kütüphaneyi titiz bir inceleme sonunda belirledi.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Türkiye’nin ilk 10 kütüphanesi arasında yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinin ayrı bir özelliği olduğunu kaynak kitaplarıyla uluslararası bir kütüphane niteliğinde olduğunu ifade eden Bekir Şahin, “Bilkent, İSAM gibi kuruluşlarını modern kütüphaneleri arasında yer almak gerçekten ayrı bir güzellik. Kütüphaneler insana yaptığı hizmet kapsamında ayrı bir değer. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi de modern yeni binasına taşınmasıyla işlevini daha arttıracaktır. Şuanda 100 binin üzerinde matbu ve el yazması kitabımız var. Dijital kitaplarımız var. Yeni binamız her yönüyle Konya’yı en iyi şekilde temsil edecektir. Bina için Kültür Bakanlığı’ndan ödenek çıktı. Meram Belediyesi tarafından da arsa tahsisi yapıldı. En kısa zamanda binamızın bitirilmesiyle Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, İl Halk kütüphanesi gibi modern bir binaya kavuşmuş olacak” dedi.
Araştırmada kapsamında Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi 10. Sırada yer alırken dünya çapında bir kütüphane olduğu vurgusu yapıldı. 1984’ten itibaren kütüphanenin hizmet verdiği belirtilen haberde şu bilgilere yer verildi: “Sadreddin Konevi, İbn-i Arabî ve Mevlana gibi büyük âlimlere ait matbu, elyazması ya da dijital ortama aktarılmış eserler var. 17 bin 989 el yazması, 40 bin elyazması eserin dijital kopyası ve 80 bin 641 nadir matbu bulunuyor. 71 kütüphanenin kitapları buraya devredildi. Yazma ve nadir eserler alanında dünya çapında. Kitap restorasyonu alanında eğitim de veriliyor. Yazın 8:30–17:00, kışın 8:00-16:30 arası açık.”
Türkiye’nin en iyi ilk 10 kütüphanesi şöyle;
1. Atatürk Kitaplığı / İstanbul
2. İSAM / İstanbul
3. Milli Kütüphane / Ankara
4. Boğaziçi Ün. Kütüphanesi / İstanbul
5. Bilkent Ü. Kütüphanesi / Ankara
6. Süleymaniye Kütüphanesi / İstanbul
7. Beyazıt Devlet Kütüphanesi / İstanbul
8. İnebey Eski Yazma Eserler Kütüphanesi / Bursa
9. Kadın Eserleri Kütüphanesi / İstanbul
10. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi / Konya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.