Konya'da Öksüz Ozan'a vefa gecesi

Konya'da Öksüz Ozan'a vefa gecesi
Konya Aydınlar Ocağı Öksüz Ozan namıyla bilinen sanatçı Ahmet Yıldırım’a Saygı Gecesi düzenledi. İl Halk Kütüphanesi Salonunda yapılan Selçuklu Salı Sohbetinde Öksüz Ozan hayatını anlattıktan sonra Zikri Aliyar ve Yağız Ozan ile sahne aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Aydınlar Ocağı olarak yirmi dokuz yıldır her Salı günü programımıza devam ediyoruz. Zira kültür ihmal edilemez. Kültürümüz hiç bir alanını ihmal etmemeliyiz” dedi. Osmanlı’da 3. Selim’in muhatabına yolladığı mektubu Fransızca yazmasıyla örselenmenin başladığını kaydeden Güçlü, “Batı hayranlığı bizim insanımızı kendi değerlerinden uzaklaştırdı ve iş sazları kırmaya kadar vardı” diye konuştu.

2-uc-asik-aliyar-oksuz-ve-yagiz.jpg

Batı ülkeleri tarafından sömürge haline getirilen beş Güney Amerika ülkesinin dillerini ve dinlerini unutmuş olmalarına rağmen, kuytularda icra ederek yaşattıkları müzikleri sayesinde öz benliklerine dönüp bağımsızlıklarına kavuştuğunu hatırlatan Güçlü, “Meşhur şairimiz Yahya Kemal de batı hayranlığına kapılmış, gemiyle Türkiye’den ayrılırken başındaki fesi denize savururken tam batılı olmanın heyecanını yaşıyordu. Tam bir batılı gibi döndüğünde bir gün tamburi Cemil Beyin müzik icrasına rastladığında özünü hatırlayıp milli benliğine dönmüştü. Musiki kültürümüzün ihmal edilmemesi gereken bir parçasıdır. Biz de bugün Öksüz Ozan’ın 60.doğum yılı ve 35. Sanat yılı sebebiyle özel bir program tertip ettik” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından, Öksüz Ozan’ın seslendirdiği eserlerden ve fotoğraflardan oluşan bir video gösterimi yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen Ozan, 1964 yılında Ağrı’nın Eleşkirt kazasında dünyaya geldiğini kaydederek “İlkokula köyümde başladım. Öğretmen olan ağabeyimin tayini sebebiyle beşinci sınıfta Ermenek’e ve Konya’ya geldim. Çam ağaçlarını, o güne kadar görmediğim meyveleri Konya’da gördüm. Bu bakımdan Üzümlü köyü benim için özeldir” dedi.

“Konya’da Âşıklar Bayramı yapılmasa belki ben de şiir yazamazdım” diyerek devam eden Ozan, “Saza ve şiire ilgimden dolayı çevremden baskı gördüğüm zamanlar da oldu. Ama o ortamdan âşıklık geleneğine dâhil olduk” şeklinde konuştu.

Günümüzde âşıklık geleneğinin zor günler yaşadığına vurgu yapan Öksüz Ozan, “Kültür ve sanat ilgi görmediği yerlerden göçüp gider. Âşıklık bizim geleneğimizde vardır ve Konya Âşıklar Bayramı ülkemizde şöhretlidir ama bu sene bayramı düzenleyememe gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda ilgi ve desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Konuşmasının ardından âşık Zikri Aliyar ile doğaçlama atışma yapan Öksüz Ozan, “Âşığın doğaçlama yapabilmesi lâzım. Atışma da bunun ispatıdır” dedi. Programda Öksüz Ozan ile Yağız Ozan birlikte sahne alarak dudak arasına konulan iğnelerle Leb Değmez atışması yaptı. Âşıkların ardından, şair İsmail Detseli programa dair yazdığı şiiri okudu.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, şair yazar Salih Sedat Ersöz ve Tayyar Yıldırım, âşıklar Öksüz Ozan, Yağız Ozan ve Zikri Aliyar’a hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.