Köşk’te iç sur bulundu

Köşk’te iç sur bulundu
Alaeddin’deki II. Kılıçarslan Köşkü’ndeki restorasyon kapsamında başlatılan kazı çalışması kapsamında köşkün iç sur kalıntıları olduğu tahmin edilen bölümlere de rastlandı

Konya’daki önemli eserden biri olan Alâeddin Tepesi üzerindeki tarihi II. Kılıçarslan Köşkü’nün restorasyonu kapsamında tarihi kalıntı ve çevresinin arkeolojik kazı çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan döneminde yapılan 820 yıllık II. Kılıçarslan Köşkü restore edilerek turizme kazandırılacak.

II. KILIÇARSLAN KÖŞKÜNÜN TEMELLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kazı çalışması kapsamında çok sayıda tarihi kalıntı parçaları da gün yüzüne çıkmaya başlamış ve bölgede Osmanlı Devleti’nin son dönemine ait ekmek yapımı ve yemek pişirmede kullanılan eski tandır kalıntıları da bulunmuştu. Kazı alanında ise önemli eserler çıkmaya devam ediyor. Son yapılan kazılarda köşkün batı tarafında eski su kuyusu bulunurken güneybatı kısmında ise köşkün iç sur kalıntıları olduğu tahmin edilen bölümlere de rastlandı. Kazı çalışmalarındaki temel amaç köşkün saraydan bağımsız yapılıp yapılmadığını belirlemek için temellerinin bulunmasıydı. İç sura ait olduğu düşünülen temellerin bulunması da bölgede heyecanı arttırdı. Temel kısımlarında kazıların devam etmesiyle köşkün sarayla birleşik olup olmadığı ortaya çıkacak. Temellerin tam olarak bulunmasıyla köşkü orijinal haline getirecek mimarlar devreye girecek. Fakat köşk tamamlanıncaya kadar bölgede arkeolojik kazı çalışmaları da devam edecek. Çok sayıda sanat tarihçi ve arkeologun görev yaptığı kazı çalışmaları kapsamında çini ve seramik parçalarının yanında çok sayıda sikkede bulunuyor. Sikkelerin hangi döneme ait olduğu yapılacak inceleme ardından belirlenecek.

KARATAY’DA KAZI ÇALIŞMALARI BİTTİ

Karatay Medresesi’nin (müze) doğu kısmında müzenin yıkılan bölümünün temellerinin bulunmasıyla kazı çalışması bitirildi. Gerekli izinlerin gelmesinin ardından, medresenin statik planının çıkartılarak Kültür Bakanlığı bünyesindeki Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, çalışmalara başlayacak. Statik planının çıkarılıp yıkılan bölümün tamamlanmasının ardından Karatay medresesi Sultan II. İzzeddin Keykavus Devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yapılmış orijinal haline kavuşmuş olacak. Karatay Medresesi’nde de gerçekleştirilen kazılarda Selçuklu dönemine ait çini ve seramik parçaları bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.