Kültürel miraslara ilgi artacak
Avrupa Birliği ve Türkiye arasında kültürel etkileşimin geliştirilmesi amacıyla Konya Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Anadolu Müzeleri Berlin’de Buluşuyor” adlı proje kabul edildi. “AB Diyalog Hibe Programı Müzeler Bileşeni Projesi” kapsamında sunulan 300 proje arasında kabul gören “Anadolu Müzeleri Berlin’de Buluşuyor” projesinin tanıtımı Konya Müze Müdürlüğü’nde yapıldı.
Konya Müze Müdürlüğü koordinatörlüğünde sunulan projeye Afyon Müze Müdürlüğü, Akşehir Müze Müdürlüğü, Arkeloglar Derneği Konya Şubesi ile Almanya’dan Pergamon Müzesi de ortak oldu. Projeyi ise Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özdemir Koçak, Prof. Dr. Ramazan Çalık ve Öğretim Görevlisi Deniz Yalçınkaya yürütüyor. Projeyle amaçlanan ile Almanya ile Türkiye arasında kültürel ilişkileri geliştirmek ve var olan kültür ve tarih miraslarını gelecek kuşaklara daha iyi nasıl aktarılabileceğini belirlemek oluşturuyor.
Proje tanıtım toplantısına katılan İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, AB’ye sunulan 300 proje arsında kabul gören 27 projenin içinde yer almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, bu çalışmanın Almanya nezdinde AB ile kültürel ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sunacağını söyledi. Karşılıklı işbirliği sayesinde müzecilik alanında eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmaların yürütüleceğini belirten Çıpan, “Berlin’de Pergamon ve Kreuzberg seçmemizin nedeni ise bu müzelerin çok fazla ziyaretçiye sahip olmasıdır. Onun için karşılıklı ziyaretler ile müzelere daha çok nasıl ziyaretçi çekebileceğimizi belirleyeceğiz” dedi.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli ise Türkiye’de müzeciliğin çok eski olduğunu ve ilk silah müzesini açan Ahmet Cevdet Paşa’nın ardından Ahmet Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun’un kurulması ile gerçek anlamda müzeciliğin başladığını aktardı. Yusuf Benli, “Anadolu’da milattan önce 8 bin yıl önceye kadar tarihi ve kültürel miras mevcuttur. Bu bakımdan Konya’nın da tarih ve kültür şehri açısından önemli bir yeri vardır. Bu amaçla Almanya’daki müzeler ile yaptığım işbirliği sonucunda var olan bu kültürel miraslarımızın gelecek kuşaklara daha iyi nasıl aktarabileceğimizi konuşacağız. Fikir alışverişinde bulunacağız” diye konuştu.
Kreuzberg Müzesi Türkiye Koordinatörü Özcan Ayanoğlu ise Almanya’dan gelen ekip ile Konya’daki müzeleri gezdiklerini ve ihtiyaçlarının belirlenerek bu yönde yapılması gerekenlerin not alındığını ifade etti. Kendisinin proje içinde kültürel köprü görevini yerine getireceğini anlatan Ayanoğlu, müzecilik alanında önemli bir çalışmaya imza atmaktan mutluluk duyduğunu aktardı.
Projenin içeriği hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Deniz Yalçınkaya, şunları kaydetti: “Çalışma bir yıl sürecek bir yıl içinde gerçekleştirilecek 12 ayrı konu belirledik. Projeyle ilgili web sayfası ve proje logosu hazırladık. Almanca-Türkçe, broşürler, posterler bastırdık. Çalışmada Pergamon ve Kreuzberg müzelerini seçtik. Çünkü bunlar çok fazla ziyaretçinin gittiği müzeler. Konya’da da en fazla Mevlana Müzesi ziyaret ediliyor fakat burada bir yanılma var. Konya tarihi geçmişi itibariyle çok fazla gidip görülecek yere sahip. Çok sayıda müze var. Bu yerlere de ziyaretçilerin gitmesi için çalışma yapacağız. Selçuk Üniversitesi sanat tarihi ve arkeoloji bölümünden gönüllülerle birlikte eğitim kursu düzenleyeceğiz. Kursta Almanya da öğretilecektir. Daha sonra kursa katılanları Berlin’e götüreceğiz ve oradaki müzeleri yerinde görecekler. En sonunda da çalışmalar rapor haline getirilecek ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulacaktır. Umuyorum ki proje kadar sonuçları da herkesi heyecanlandırır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.