Malaklıyla olsun Aksaray'ı tanıtalım
Aksaray Malaklısı ismi verilen köpeklerin ırk tespiti ve ölçüm çalışmasına katıldım. Beklide bu tespit toplantısına zorla götürülüşümün bir maksadı varmış. Yani gittiğime de çok iyi ettiğimi söyleyebilirim, çünkü bana göre çok basit olan bir toplantı Aksaray’ın tanıtımı için çok önemliydi. Bende bu çalışmayı sizlerle paylaşacağım.
Hayatımda en çok uzak durduğum evcil hayvanlar içerisinde köpeklerdir. Ne zaman ne yapacağını kestirmeniz mümkün olmadığı gibi hiçte güvenilecek bir hayvan değil. Bundan dolayı köpeklerle aram iyi olmadığı gibi, çokta sevmem. Hatta zaruret halinin dışında evde köpek beslenmesine de karşı olan bir insanım.
Cuma günü cumadan sonra apartmanın dükkân kısmında su arızası varmış komşum veteriner hekimler odası Başkanı Sayın Mithat Küçük ile Veteriner Önder Yıldız beni çağırdılar. Arıza ile ilgili usta falan çağırmaya çalışırken sevgili dostum Koyun Keçi Birliği Başkanı Sayın Mahmut Aktürk geldi.
Hoşbeşten sonra bunlar Kültür merkezinde yapılacak Aksaraylı Malaklısı köpeklerin ırk tespit ölçüm çalışmasına katılacaklarmış. İlle benimde gitmemi istediler, bende prensip olarak direk davet edilmediğim yerlere gitmiyorum ve oradaki organize ile ilgili yazıda yazmıyorum. Sonra gazeteye televizyona davetiye verdik ya deniyor. Biz yazarlar sürekli orada bulunmayabiliyoruz, bazen denk gelirsek patronlar bize iletiyorlar. Bunun dışında her organizeden haberimiz olmuyor.
Aksaray da birkaç tane yazarız telefon ve meyil adresim köşemde yazılı alo diyene gidiyorum, demeyene gitmiyorum sonra bana gücenmesinler. Bu iki dostumuz meslek icabı bu işin içinde olduklarını ve zorla beni götürdüler. Salonda İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Mustafa Doğanda orada idi bu konuyu kendisine de söyledim. Mustafa beyde Turizm Müdürlüğü olarak bu işi ortak olarak dernek Başkanı Muammer Tıpırdamaz ile beraber organize etmişler.
Bu toplantı aslında Malaklı ırkının Aksaray’a ait olduğuna dair patent alma toplantısı idi. Sıradan bir çalışma gördüğüm bu köpek tanıtımı ülke sınırları dışına taşmış. Irk tespiti sonrası Malaklılar Aksaray’ın yetiştirdiği köpek olarak tescillenecek, hatta tescillendi diyebilirim.
Köpeklerin tesciline katılanlara baktım, FCI Türkiye Masası şefi Kınolog Dr. Milivoje Vroseviç, köpek ırkları Federasyon Başkanı ve köpeği koruma ve araştırma derneği genel başkanı İlker Ünlü katıldılar.
AKMİD ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde yapılan bu çalışmada sahneye iki kişinin zor zapt ettiği bir malaklı köpeği getirildi. Köpek yabancı Veteriner tarafından en ufak teferruatına kadar ölçülüp metrelendi. Bu gelen yabancı doktor ölçüm öncesi de bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Eti ve Hititlerden başlayıp, ortaçağa kadar getirdiği bu köpek ırklarının savaş dönemlerinde de kullanıldığını haritalar ve resimlerle izleyicilere anlattı. Daha sonra bu Malaklı ırkının Aksaray’a ait bir ırk olduğunu vurguladı. Bu arada Sivas Kangal köpeklerinin bozulduğunu, dişi kangal ile Aksaray Malaklısının çiftleştirilmesi sonucu yanlış yapıldığını ama Aksaray Malaklısının bozulmadığını anlattı.
Dernek Genel Başkanı da Malaklıyı dünya ya tanıtmaya çalıştıklarını ve bunu dünyada açılan fuarla da stantlar tutarak fuara gelenlere tanıtma imkânı bulduklarını söyledi.
Tabi Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Beyde dertlerinin Malaklı sayesinde Aksaray’ın biraz daha tanıtımına katkı sağlamaya çalıştıklarını söylerken kendisine aynen katılıyorum.
Kısacası mesele bir köpek tanıtımı olsa da insanların tanıtımını yapamadığı Aksaray—ı umarım köpek tanıtımı sayesinde tanıtırız. Çünkü bunu yapanlar neticede ticaret de yapsalar hazırlanan broşür ve fuar gezilerinde Aksaray Malaklısı olarak tanıtılacağı ve işin başına Aksaray geldiği için hiç değilse köpekle de olsa Aksaray’ın tanıtımına bir katkı sağladıkları için bu işle uğraşan herkesi tebrik ediyorum. Yeğenim Cengiz de bu işin baş aktörlüğünü yapıyormuş onu da burada öğrendim tebrikler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.