Mesnevi günümüz koşullarına göre yeniden yorumlanmalı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin misafiri olarak Konya’ya gelen ve İl Halk Kütüphanesi Salonun’da ‘Mevlâna ve Mesnevi’ye Yakınlaşmak’ başlıklı bir konuşma yapan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mesnevi’nin günümüz şartlarına göre yeniden okunarak yorumlanması gerektiğini söyledi. Karaismailoğlu, Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 786. Yıldönümünde düzenlenen programla Konya’da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bismillahirrahmanirrahim. Bizleri Huzur içinde yaşatan ve Mevlâna şehri Konya’da bir araya getiren, buluşturan Allah’a hamdolsun. Işığıyla yolumuzu aydınlatan Peygamber Efendimize salât ve selam olsun” sözleriyle konuşmasına başladı.
MEVLÂNA ÜMİT KAYNAĞIYDI
Ecdadımızın, Mesnevi okumalarına çok önem erdiğini belirten Karaismailoğlu, Mesnevi’den, “Sen bize o sultanın huzuruna varmak mümkün değildir deme / Kerem sahipleriyle varmak hiç de zor değildir” mealindeki beyitlerini okuyarak Hz. Mevlâna’nın yaşadığı dönemde insanlara bir ümit kaynağı olduğunu, toplumun yaşadığı sıkıntılar karşısında asla ümitsizliğe düşülmemesini gerektiğini, kendi döneminde yol gösterici olduğu gibi kendinden sonraki dönemlere de ışık tuttuğunu vurguladı.
Karaismailoğlu konuşmasına şöyle devam etti: Hz Mevlâna’nın fikirleri toplumu birleştiricidir. O, toplumsal birlik ve beraberliği temin etmek için uğraşır. Onun Mesnevisinde Horasan’ın, Gazne’nin çok önemli bir yeri vardır. Gazneli Sultan Mahmut ile veziri Ayaz’ı hikâyelerine konu eder. Bunun yanında 3500-4000’e yakın ayeti kerime ve Hz. Peygamberin hadislerinin açıklamasını yapar. Anlattığı hikâyelerler anlatıma bir değişiklik katar, ifadeyi zenginleştirir. İnsan-ı kâmil yetiştirmeyi hedef edinen tasavvufi yolun, sufi inancın inceliklerinin anlatıldığı Mesnevi’de derviş ile padişahın defterdar ve adamlarının hikâyesini dile getirerek insana ve insanlığa, gerçek kul olma yolunda ne gibi fedakârlıkların yapılması gerektiği yolunda mesajlar vermektedir.
MESNEVİ OKUMALARINA İHTİYAÇ VAR
Hz. Mevlâna’nın mesnevisinde hem Türk kültürünün hem de İslam’ın harmanlaştığını ifade eden Adnan Karaismailoğlu, ecdadımız Selçuklu ve Osmanlılar onun geleneğini 20 yüzyıla kadar getirdiğini bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin ilim ve fikir adamlarının devam ettireceğini söyledi. Mesnevi okumanın bu günde çok büyük ihtiyaç olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Hz. Mevlâna’nın fikirlerini günümüzün şartlarına göre yorumlayıp tekrar okumamız gerektiğine dikkat çekti. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin 21. Batından Torunu Dr. A. Selahaddin Hidayetoğlu, Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, çok sayıda akademisyen, yazar ve öğrenci katıldı. Programın sonunda Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’na TYB adına katılım belgesini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen takdim etti. Karaismailoğlu’na ayrıca İl Kültür Müdürlüğü yayınlarından hediye edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.