Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu da bunlardan biridir.
Makula gözümüzün sinir tabakası olan retinanın merkezinde bulunan, sarı nokta olarak da isimlendirilen yerin adıdır. Araba kullanmak, okumak, yüzleri tanımak, televizyon seyretmek, hareketli bir nesneyi takip etmek gibi günlük işlerimizin bir çoğunu makulanın oluşturduğu ayrıntılı görüş sayesinde yaparız.
Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?
Sarı nokta hastalığının neden geliştiği kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, sarı nokta hastalığının gelişme riski yüksek olan çeşitli gruplar tanımlanmıştır. Bu gruplar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
•65 yaş ve üstü kişiler
•Kadınlar
•Avrupa kökenli, beyaz tenli, renkli gözlü kişiler
•Ailesinde makula dejenerasyonu olanlar
•Sigara içenler
•Fazla kilosu olanlar
•Kalp damar hastalığı olanlar
•Yüksek tansiyon hastaları
•Yüksek kan kolesterolü
Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda, makula esnek yapısını kaybettiği için hastalar renkleri soluk, yazıları bulanık ve düzgün olan çizgileri eğri olarak görmeye başlarlar. Bunun yanında bakılan cismin ortasında net olmayan bir alan veya karanlık bir leke gibi görme sorunları yaşanır. Makula dejenerasyonu ilerlemesi durumunda kişilerin görme alanlarının ortasında yoğun görme kayıpları oluşur. Bu problemler hastaların önemli faaliyetleri yapmalarına engel olur ve hayatları kısıtlanır.
Sarı nokta hastalığının tanısı nasıl konulmaktadır?
Sarı nokta hastalığının tanısı klinik muayene ve tetkik yöntemleriyle tespit edilir. Makula muayenesinde göz doktoru bazı spesifik mercekler kullanarak bu bölgeyi inceler. Bu işlemler öncesinde hastanın göz bebeğini göz damlaları ilegenişletilmesi gerekmektedir. Amsler Grid adı verilen kareli birkâğıt testi uygulanır. Bu kareli kâğıtkişinin görme alanı içeresindeki bulanık gördüğü veya görmediği alanları fark etmesine ve işaretlemesineyardımcı olur.
Sarı nokta hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) kuru tipi için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bununla beraber drusen adında birikintileri çok olan ya da görme kaybı fazla olan hastalar ayrıca verilen bazı vitamin ve minerallerin işe yaradığı gözlemlenmiştir. Bu vitamin ve minerallerin günlük dozda alınmasının bazı hastalarda hastalığın seyrini yavaşlattığı araştırmalar göstermiştir.
Islak (yaş) makula dejenerasyonu için ilaçla tedavi mümkündür. Bu ilaçlar retinadaki hasar görmüş kılcal damarların sayısını azaltır. Yine bu ilaçlar damarlardan sızıntı olmasına engel olurlar. Bu ilaçlar gözün içine çok ince iğnelerle enjekte edilir.
Sarı nokta hastalığında cerrahi tedaviler nasıl yapılır?
Kuru tip sarı nokta hastalığında cerrahi tedavi yoktur. Yaş tipte göz içi ilaç enjeksiyonları birinci sıradaki tedavi yöntemidir. İlaç enjeksiyonlarına rağmen ya da hiç tedavi olmadan retina altındaki ciddi kanamalarla gelen hastalarda vitrektomi ameliyatı uygulanmaktadır. Bu yöntemde retina altındaki kanama çeşitli tekniklerle gözden uzaklaştırılmaktadır.
Cerrahi sonrasında hastalar nelere dikkat etmesi gerekir?
Cerrahi müdahale, hastalığın retina altının kanaması gibi belli bir durumun tedavisi için uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi sonrasında da doktor hastayı mutlaka takip etmelidir. Cerrahi müdahale sonrasında göz içi enjeksiyonlara zaman zaman ihtiyaç duyulabilir.
Sarı nokta hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Sarı nokta hastalığınınhem kuru hem de yaş tipi ilerleyici bir hastalıktır. Bu nedenle sarı nokta hastalığının tedavisi yapılmadığı zaman, kişiler yıllar içinde ciddi görme kaybı gelişmesi olasılığı yüksektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.