Taş süsleme geleneği M.Ö. 7000’li yıllara uzanıyor

Taş süsleme geleneği M.Ö. 7000’li yıllara uzanıyor
Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu tarafından “Gelveri Mimarisi ve Taş Süslemeleri” konulu bir konferans düzenlendi

Güzelyurt MYO Müdürü Doç. Dr. Himmet Karadal, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmasında, Aksaray’ın kültürel zenginliklerine, sanatına ve mimarisine vurgu yaparak; bu değerlerin hak ettiği şekilde tanıtılamadığını belirtti. Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Kenan Altınkaya, Aksaray’ı ön plana çıkaran Bizans, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi mimarisi hakkında bilgiler verdi. Özellikle Bizans ve Türk mimarisiyle Aksaray’ın diğer şehirlerden bir adım önde olduğuna vurgu yapan Altınkaya, Aksaray’ın tanınabilirliğindeki güçlüklere dikkat çekerek, bu kapsamda özellikle Kapadokya’da “Ihlara” gibi bir merkezin dahi Nevşehir ile ilişkilendirildiğini belirtti. Etkinlikte konuşan Öğretim görevlisi Ebru Şahin ise “Güzelyurt (Gelveri) Konut Mimarisi” hakkında bilgilendirmede bulunarak, Güzelyurt mimarisinin korunması ve ilçenin özgün değerlerinin geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi. Güzelyurt’un taş bezemeleriyle ilgili konuşan, Öğretim görevlisi Eser Ulucan da, taş süsleme geleneğinin M.Ö. 7000’li yıllara dayanan hikâyesiyle, her dönemin bir anısını taşıdığına değindi. Güzelyurt ve çevresindeki doğal oluşumların taş süsleme tekniğine de yansıdığını belirten Ulucan, bu yansımanın, Gelveri Evlerinin bu bölge içerisinde kendine özgü klasik bir yapı oluşturduğuna dikkat çekti.

 

Konferansa Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Demircioğlu, Selime Belediye Başkanı Turgut Yayatan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.