Tiftiğe eskiden paha yetmezdi! Şimdi ise tiftik keçisi yetiştiricisi hayvanlarını elden çıkarıyor

Tiftiğe eskiden paha yetmezdi! Şimdi ise tiftik keçisi yetiştiricisi hayvanlarını elden çıkarıyor
Yeteri kadar kazanamayan tiftik keçisi yetiştiricisi, hayvanlarını çok düşük fiyatla satıp koyun yetiştiriciliğine dönüyor Kaynak: Tiftik Keçisi yetiştiricisi hayvanlarını elden çıkarıyor .

halpostasi.com

Yeteri kadar kazanamayan tiftik keçisi yetiştiricisi, hayvanlarını çok düşük fiyatla satıp koyun yetiştiriciliğine dönüyor. 

Ankara (Tiftik) Keçisi üreticileri, tiftik fiyatlarının düşük seyri nedeniyle üretimden yavaş yavaş uzaklaşırken tiftik keçisi yetiştiricileri giderek koyuna dönüyor. 

Kombine ya da sütçül bir ırk olmayan tiftik keçisinin yetiştiricileri, geçimlerini sadece tiftikten sağlıyorlar. Değeri bu sene yarı yarıya düşen tiftik yüzünden birçok çiftçi keçilerini elden çıkarıp koyun yetiştiriciliğine dönmeye başladı. 

Ankara’da Ayaş, Çubuk ve Bağlum’da Tiftik keçisi yetiştiriciliği yapan Mehmet Köksal adlı çiftçi, tiftiğin döviz bazında ihraç edildiğini söyledi ve dövizdeki yükseliş nedeniyle ürünün geçen yıla göre yarı yarıya değersizleştiğini belirtti.

YETİŞTİRİCİ SAYISI AZALIRSA TİFTİK KEÇİSİ VARLIĞI DA AZALIR

Türkiye’deki Tiftik Keçisi yetiştiricilerinin sayısı azalırsa, keçi varlığının da giderek azalmasının kaçınılmaz olacağını kaydeden Mehmet Köksal, “Tiftik’ten para kazanamayan üreticiler keçileri ucuz fiyatlara satıp koyuna dönmeye başladı. Bu da tiftik varlığımızın ileriki yıllarda daha da düşeceği düşüncesini oluşturuyor. Orman Kanunu’nun getirdiği kısıtlamalardan bunalan yetiştiriciler 1980’li yılların sonuna doğru hayvanlarını çok ucuz fiyatlara elinden çıkarmıştı. Aynı stresi şu anki yetiştiriciler yaşıyorlar. Büyük bir dengesizlik oluştu. 500 liraya keçi satılmış! Bugün en kötü koyun 1500 lira değerinde” dedi.

DESTEKLEME OLURSA PİYASA BİRAZ DENGELENİR

Yurt dışında 10 yıl çalıştıktan sonra Tiftik Keçisi’ne olan hayranlığı nedeniyle düzenini bırakıp yurda dönen ve 3 yıldır yetiştiricilik yapan Mehmet Köksal, devletin Tiftik Keçisi yetiştiricilerini mutlaka desteklemesi gerektiğini söyledi. Köksal şunları kaydetti, “Devletimiz Tiftik Keçisi varlığının sürdürülebilirliği için desteklemeleri yeniden gözden geçirip revize etmeli düşüncesindeyim. Ben de hiç istemediğim halde, bu yıl oğlakları ilk defa kestirmek mecburiyetinde kalacağım. Şu güne kadar yapmamıştım ama ekonomik durum buna zorluyor. Destekler revize edilirse en azından satılan teke, anaç, oğlak sayısı biraz dengelenir ve değerinde satılır. Sonucunda ekonomik değer kazanmaya başlayan Ankara Keçisi’ne talep artar ve piyasa dengelenir.”

ORGANİK ELYAF İŞİ SADECE TÜRKİYE’DE DEĞİL TÜM DÜNYADA DARALDI

Tekstil hammaddeleri ihracatçısı Halil Bülbül ise sadece Türkiye’de değil bütün dünyada organik hayvansal elyaftan bir uzaklaşma eğilimi olduğunu söyledi ve ekonomik nedenlerle dünyanın her yerinde daha ucuz sentetik ürünlere bir kayma yaşandığını anlattı. 

halil-bulbul.jpg

GÖRÜLMEMİŞ DURGUNLUK

25 yıldır bu sektörde çalıştığını belirten Halil Bülbül, “Hayatımda bu dönemdeki kadar ciddi bir durgunluk, böyle bir sıkıntılı sektör ortamı görmedim. Ama bu gelişmeleri çok da yadırgamıyorum. Çünkü küresel ekonomik daralma nedeniyle tüketici daha ucuz olan petrol türevi sentetik ürünlere yöneliyor. Küresel ısınmanın da payı olduğunu düşünüyorum. Dünyanın birçok ülkesinde, giderseniz görebilirsiniz; artık eskiden olduğu gibi yünlü paltolar falan giyen insan göremiyorsunuz kolay kolay. Organik elyaf artık spesifik, niş bir ürün konumuna geldi. Ama şuna inanıyorum; bir gün mutlaka hayvansal organik elyafa dönüş olacaktır.” 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.