Tohumda destekler 15 yıldır değişmedi
Umut Özdil’in Çiftçi TV’de sunduğu Tohum Gelecektir programına katılan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, tarım sektöründeki gelişmeleri ve sertifikalı tohumun önemini anlattı.
Ayanoğlu, “Pandemi döneminde sıkıntılı bir dönem yaşadık. Tarımın önemini en iyi şekilde anladığımız bir süreç oldu. Ürün çeşitliliği açısından avantajlı bir coğrafyada yaşıyoruz. Dolayısıyla kendi insanımızın gıda güvenliğini sağlamak ve tarım ürünlerini ihracata dönüştürmek önemli” dedi.
TOHUM TARIMDAN AYRI BİR KALEM OLMALI
Tohum sektörüne gereken önemin verilmesini isteyen Ayanoğlu, tarımı yöneten yöneticilerin bir karar vermesi gerektiğini, güçlü bir bitkisel üretim sektörüne sahip olmak için güçlü bir tohum sektörüne sahip olunması gerektiğini vurguladı. Ayanoğlu, “Tohum üretiminde olsun bitkisel üretimde olsun her şey çeşitle başlar. Tohum üretimine gereken önemi verdiğinizde, hem yerel pazarda hem de küresel pazarda yer bulabilirsiniz. Tohum, tarımdan ayrı bir kalem olarak değerlendirilmeli ve desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.
DESTEKLER AYNI, MALİYETLER TAVAN YAPTI
Ayanoğlu, tohumda 15 yıldır desteklerin aynı kaldığını ancak maliyetlerin yüzde 1000 arttığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tohum sanayici ve üreticilerinin maliyetleri ve girdilerini azaltacak bir yol bulması gerektiğini vurgulayan Ayanoğlu, enflasyon oranındaki artışı göz önünde bulundurarak çiftçiye destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Hamit Ayanoğlu şöyle konuştu: “Maliyetlerini karşılayamayan üretici sertifikalı tohum kullanmıyor. Böylelikle üretimde ciddi kayıplar meydana geliyor. Yetkililerin sertifikalı tohuma sahip çıkması lazım. Her şeyden önce üretim teşvik edilmeli ve çiftçiye ulaşması noktasında gerekenler yapılmalı.”
SERTİFİKALI TOHUM KALİTEYİ ARTIRIR
Sertifikalı tohum kullanımı verimi ve kaliteyi artırır diyen Ayanoğlu, “Kaliteli ve verimli bir çeşidin sertifikalı tohumunu kullanıyorsanız bu devletin garantisi altındadır. Üründe herhangi bir sıkıntı yaşadığınızda devlet tarafından zararlarınız giderilir. Sertifikalı tohum en az yüzde 20 ile yüzde 25 oranında ilave bir verim sağlar. Çiftçilerimizin destek alabilmesi için de sertifikalı tohum kullanması gerekiyor” dedi.
Kaynak: halpostası
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.