Turizmciler zorda
Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen bombalı terör saldırıları, Güneydoğu'da yaşananlar ve dış politika nedeniyle komşu ülkelerle yaşanan gerilim nedeniyle turizm büyük yara aldı. Sadece Şubat ayında Ankara'daki saldırının ardından 30 bin otel rezervasyonu iptal edildi. Turizmciler, yeni sezon öncesi rezarvasyon düşüklüğünden endişe etmeye başladı. Bazı acentalar iflasın eşiğine gelirken, bazı şirketler de eleman çıkarıyor. Turizm paketi acentaları memnun etmezken, turizmciler Konya ve ülkenin tanıtımına önem verilmesini istiyor.
BAZI ACENTALAR İFLASIN EŞİĞİNDE
Konu hakkında konuşan TÜRSAB Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Yanar, "Terör saldırıları turizme büyük zarar veriyor. Ankara'daki patlamanın olduğu gün sadece Antalya'nın Alanya ilçesinde 30 bin rezervasyon iptali oldu. Konya turizmi zarar gördü. 2015 yılı turizm açısından hiç iyi geçmedi. Her sene artı ivmeyle giden turizm gelirleri geçen yıl eksiye indi. Bu yıl da aynı düşüş sürüyor. Terör her alanda canımızı yakıyor. Terörden en fazla zararı turizm sektörü görüyor. Rusya'da ciddi bir kaybımız var. 4 milyon Rus geliyordu. Tanıtım bütçesi en az 5 kat artırılmalı. Ülkenin tanıtımına büyük önem vermeliyiz. Turizm acentaları kar etmiyor, zarar ediyor. İflasın eşiğine gelen acentalar var. KDV indirimi istedik, olmadı. Acentalar personel çıkarmaya başladı. Sektörde işsiz sayısı artabilir" diye konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı turizm paketi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yanar, "Paket bizi memnun etmedi. Pakette Konya seyahat acentalarına destek yok. En az 400 bin turist getiren acentaya destek var. Sahaya dönük bir çalışma değil" sözlerini kullandı.
KONYA EKONOMİZİ ZARAR GÖRÜYOR
Turizmdeki düşüşten Konya'nın da etkileneceğini söyleyen Yanar, "Konya'ya genelde Japonya'dan, Kore'den, İran'dan ve Afganistan'dan gelen oluyor. Konya, Antalya-Kapadokya arasında bir köprü görevi görüyor. Binlerce kişi Mevlana Müzesi'ni ziyaret edip şehirde kalmadan Kapadokya'ya geçiyor. TÜRSAB olarak 3-7 Ağustos tarihleri arasında inanç turizmi sempozyumunun beşincisini Konya'da yapacağız. Helal Turizm Fuarı çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki yıl yapılacak. Konya'nın adını duyuracak etkinlikler yapacağız. Konya İslam Ülkeleri Başkenti seçildi. Bu nedenle ilimizde önemli etkinlikler olacak. Konya Tanıtım ve Eğitim Vakfı'nı kurduk. Bu vakıf şehrin tanıtımına katkı sağlayacak. Konya'nın sadece Mevlana'dan ibaret olmadığını anlamamız lazım. Şehrin birçok zenginliği var" sözlerini kullandı.
2016 İÇİN PARLAK HAYALLERİMİZ YOK
"2016 için parlak hayallerimiz yok. Umudumuzu kaybetmedik" diyen Kazım Yanar, şunları söyledi: "Geçen hafta İran'daydık. İran bizim için büyük bir pazar. Acentalarımızı oradaki acenta temsilcileriyle tanıştırdık. Konya otelcilerini götürdük. Verimli toplantılar gerçekleştirdik. Bize sporsor olan Türk Hava Yolları, ülkenin tanıtımında Kültür ve Turizm Bakanlığı kadar çalışıyor. Turizmde sadece Rusya'ya bağlı kalmamak lazım. Hindistan'a da açılmayı düşünüyoruz. Nokta atışı yapmalıyız. Konya'da kültüre ağırlık veriyoruz. KOP İdaresi'nin Mesnevi köyü projesi var. Kısa süre içerisinde hükümete rapor verilecek. Turisti şehirde tutmak için çalışmalar yapıyoruz. Selçuklu'nın adı ve yaşantısını ön plana çıkarmalıyız. İnsanlar artık sadece gezmek değil, o havayı hissetmek, yaşamak istiyoruz. Batılılar bir kerpiç evde yaşamak, sema eğitimi almak, keçe üretimine katılmak istiyor. Çağın yaşantısını anlatan bir kopsept oluşturmalıyız. Mevlana civarındaki butik öteller, dergaha yakın olduğu için kısa sürede doluyor. Çünkü insanlar o havayı teneffüs etmek için o otelleri tercih ediyor. Paris'teki bir demir yığını, Casablanca'daki bir cami milyonlarca turist çekiyor. Selçuklu'ya başkentlik yapmış şehirde birçok zenginliğimiz var. Ama bunu yeterince anlatamıyoruz, şehri dışarıda tanıtamıyoruz" ifadelerini kullandı.
KERİM ATICI
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.