Türkiye’nin en büyük 2. içmesuyu projesinde isale hattı test ediliyor
Testlerin tamamlanarak şehre suyun verilmesi ile Gaziantep’te içme suyu temin maliyetleri yaklaşık yüzde 75 oranında düşecek.
Düzbağ projesi ile Göksu nehrinden alınacak yıllık 96,60 milyon m³su Gaziantep’e iletilecek. Proje kapsamında regülatör, terfi merkezi, isale hattı, iletim hattı, dağıtım hattı ve tünel imalatları bulunuyor.
İSALE HATTINA SU VERİLEREK TEST EDİLİYOR
2017 yılında başlayan inşaat çalışmaları çerçevesinde 81.581 metrelik isale hattının tamamı bitirilerek, hatta su verildi ve test çalışmalarına başlandı. Ayrıca proje kapsamında 13 bin 974 metre iletim hattı, 632 metre terfi hattı, 2 bin 659 metre dağıtım hattı, 400 metre Mizmilli deplasesi ve 12 bin 78 metre Kartalkaya terfi yenilemesi olmak üzere toplam 111 bin 324 metrelik boru hattı döşendi.
Düzbağ projesinin Gaziantep’in çılgın projesi olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Suriyeli misafirlerimizin de yoğun bir şekilde bulunduğu bu ilimizde içme suyu anlamında sıkıntıya son vermek maksadıyla bu projeyi geliştirdik. Şu an isale hattında test çalışmaları sürüyor. Testlerin tamamlanmasından sonra Gaziantep’e kaynak suyu kalitesinde içme, kullanma ve endüstriyel su verilecek” diye konuştu.
SUYUN MALİYETİ YÜZDE 75 DÜŞECEK
Düzbağ Projesi’nde içme suyunun ilk aşamada Göksu çayından regülatör vasıtasıyla alınacağını söyleyen Bakan Pakdemirli “Bu aşamada Gaziantep suya yüzde 75 mertebesinde daha uygun maliyetle kavuşacak. Düzbağ Barajının bitmesiyle de şehre verilen su yılda 173,60 milyon m³’e yükselecek ve tamamen cazibeyle yani herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepli vatandaşlarımız bu suya kavuşmuş olacak” değerlendirmesinde bulundu.
PROJEYE 1,2 MİLYAR LİRA HARCANDI
Gaziantep Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı Projesi inşaatında genel iş ilerlemesinin yüzde 90 seviyesinde olduğunu belirten Pakdemirli, bugüne kadar proje kapsamında 1,2 Milyar TL harcama yapıldığını da sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.