Ümit, "Arif Nihat Asyanın hayatı film olmalı"
Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, “2011 yılında ders kitaplarından çıkarılan Ârif Nihat Asya’ya ait “Bayrak” adlı şiirini tekrar istiyoruz” dedi.
Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde, “Bayrak Şâiri” olarak anılan Ârif Nihat Asya, ölümünün 40. yılında yâd edildi. Şâir A. Nihat Asya’nın hayatını, Yavuz Bülent Bâkiler’in gözünden anlatan Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı M. Sinan Ümit, 1904’de İstanbul’da doğan ve 5 Ocak 1975’de Ankara’da vefat eden A. Nihat Asya’nın Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü “Bayrak” şiirinin, Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı 2011 yılında ders kitaplarından, son kıtasında yer alan “Yer yüzünde yer beğen/ Nereye dikilmek istersen/ Söyle, seni oraya dikeyim” satırlarından dolayı çıkarıldığını hatırlatarak “Bayrak şâiri” olarak hafızalarımıza kazınan bu değerli şâirimizin ‘Bayrak’ şiirini tekrar ders kitaplarında görmek istiyoruz” dedi. Fransızların mağazası Cuafur’un Türkiye’de ilk defa Adana’da 5 Ocak 1998’de açıldığına dikkati çeken Sinan Ümit, bunun tesadüfü olmadığını belirterek şu önerilerde bulundu: “Bayrak şâirimizin hayatı film haline getirilmelidir. Şiirinde dile getirdiği gibi “Beni Konya’ya gömün” vasiyeti var. Mevlâna hayranı Fransız yazar Eva De Vitray Meyerovitch, vasiyeti gereği nasıl Konya-Üçler Mezarlığına yıllar sonra defnedildiyse, A. Nihat Asya’nın vasiyeti de pekâla yapılacak girişimler neticesinde yerine getirilebilir. Çünkü onun hayatında unutamadığı şehirler arasında Konya’nın ayrı bir yeri var” diye konuştu. 1950-54 yıllarında milletvekilliği de yapan A. Nihat Asya’nın, 1942’de Adana’da yerel bir gazetenin başmuharriri iken Adana Lisesi’ne müdür olarak terfi ettiğini hatırlatan Ümit, Malatya’da 1943’de geçen bir olay ve karşılaşmada dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından kendisine; “Müdür müdür paçaların neden çamur” sözlerine karşılık “Bakan bakan benim paçalarım neden sizin ağzınızda” şeklinde verdiği hazır cevaptan dolayı bu görevden alındığını da hatırlattı.
ASYA, MEVLÂNA HAYRANIYDI
Eğitimci Yaşar Çalışkan da, Ârif Nihat Asya’nın edebî yönünü ele alarak “Hece ve serbest vezinle yazdığı şiirlerini aruzla, daha sonra rubai ve gazellerle süsledi. Onun şiirleri memleketine, yöresine, insanına, iman ve ahlâkına son derece uygundur” dedi. Şâir Asya’nın Konya’yı çok sevdiğini ve Mevlâna ile eserlerine son derece hayran olduğunu dile getiren edebiyatçı Çalışkan, şahsî işlerinde son derece alçak gönüllü olan Asya’nın memleket mes’eleleri ve mukaddes değerler söz konusu olduğunda son derece sert, mağrur ve gururlu olduğuna işaret ederek “Merakları arasında antika eşya toplamak ve özellikle tesbih başta gelirken evinde 100’den fazla saksı çiçeği bulundurduğunu ve yalnız kaldığında onlarla hemhal olduğunu biliyoruz. “Bir daha dünyaya gelmek isterseniz ne olmak isterdiniz?” sorusuna verdiği cevap enteresandır: “Ayasofya’ya imam olmak isterdim.” Bu cevaptan kastı imam olmaktan ziyâde Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili olsa gerek” şeklinde konuştu.
Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sohbette Bayrak şâiri Ârif Nihat Asya tarafından yazılan Fetih Marşı; bestekâr ve sanatçı Yıldırım Gürses’in sesinden, Bayrak şiiri de A. Nihat Asya’nın kendi sesinden izleyenlere dinlettirildi. Anma programı “Dua” şiiri ve ruhuna okunan Fatiha’larla son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.