Yağmur Suyu Hasadı için Çatınıza Nasıl Su Deposu Bağlanır?
Bu sistem çok eski olmasına rağmen son yıllarda daha fazla adından söz ettirmektedir. Bunun en önemli sebebi iklim değişikliğidir, yaşanan küresel ısınmayla birlikte su kaynakları kuruma tehlikesi altındadır. Aynı zamanda suyun bilinçsizce kullanılması su kaynaklarının daha da çabuk tükenmesine neden olmaktadır. Bu kapsamda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı birçok kişi kendini korumak adına bazı tedbirler almak istemektedir. Bu tedbirlerden biri de yağmur suyu hasadı yapmaktır.
Su hasadı yapmak isteyenlerin en önemli sorusu suyu nasıl depolayacağıdır. Yazımızda size su depoları hakkında bilgi aktaracağız ve çatıya bağlanan su depolarının nasıl bağlanacağı hakkında bilgi paylayacağız. Depolar hakkında ayrıca detaylı bilgi almak istiyorsanız su deposu için tıklayın.
Küresel ısınmanın ortaya çıkarabileceği zararları minimize etmek isteyenler ve tasarruf yapmak isteyenler tarafından son yıllarda su depoları daha fazla satın alınmaktadır. Depolar su dışında saklanmak istenen diğer sıvıların ve hatta gıdaların depolanması ve ihtiyaç durumunda kullanılmasına da olanak sağlamaktadır. Bu nedenle depo üretimi ile ilgilenen çok sayıda firmaya rastlamak mümkündür. Genellikle su deposu üreticileri, su depolarının üretiminde genel olarak aşağıda belirtilen 3 farklı hammaddeyi kullanmaktadır.
Polietilen
Polyester
Paslanmaz sac
İhtiyaçlar çerçevesinden hangi malzemeden üretilen deponun kullanılacağı farklılaşmaktadır. Örneğin yağmur hasadı için sıklıkla tercih edilen su deposu polietilen su depolarıdır.
Yağmur hasadı için en uygun alanlardan biri çatılardır, yağan yağmur çatı saçaklarına dolmaktadır. Bu alana dolan suların toplanmasını hedefleyen yağmur suyu hasadı su deposunun kurulumu basit bir mühendislik işlemidir. Çatıya dolan sular tahliye boruları ile normal şartlarda sokağa akmaktadır. Bu da temiz suyun kanalizasyon sularına karışmasına neden olmakta ve su zayi olmaktadır. Çatılara takılacak bir su deposu sistemi ile bu suyun toplanması mümkündür.
Çatıdan su toplamak için çatı tahliye boruları su tanklarına monte edilerek bağlanmaktadır. Bu yöntemle suların sokağa akması engellenmekte ve yağmur sularının depoya dolması sağlanmaktadır. Ancak çatıda olabilecek yabancı cisimlerden suyu arındırmak için depo giriş kısmına bir filtre takmak faydalıdır. Çatı suları genellikle temizlik ve bahçe sulama işlemleri için kullanılmaktadır. Ancak yapılacak bir detaylı filtreleme sayesinde bu suları içme suyu olarak da kullanmak mümkündür. Çünkü yağmur suyunun tuz oranı oldukça düşüktür ve içmeye uygundur. Yağmur suyu hasadı yapmak için daha büyük ve detaylı sistemlerde vardır. Bu sistemlerde yağmur suyunun temassız bir şekilde depolara aktarılması için çatıya ters şemsiyeye benzeyen özel araçlar takılmaktadır. Bu araç ile maksimum seviyede ve temiz suyun depolara aktarılması sağlanmaktadır.
Çatılardan akan suyun bir sıhhi tesisat işlemi ile toplanmasının pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu işlemi neden yapmanız gerektiğini anlayabilmeniz için size yağmur suyu hasadı yapmanın faydalarından bahsetmek yerinde olacaktır.
Yapılan hasat ile doğaya katkı sağlanmaktadır.
Yağmur hasadı hem kurak iklimlerde hem de aşırı yağış alan iklimlerde faydalıdır. Kurak iklimlerde suyun ihtiyaç halinde kullanılması sağlanmakta fazla yağış alan özellikle betonlaşmanın fazla olduğu şehirlerde yapılan su hasadı, suyun felaketlere neden olmasını engellenmektedir.
Bedava olarak temiz ve kullanılabilir suya ulaşılmak yağmur suyu hasadı ile mümkün kılınmaktadır. Bu su evlerde, bahçe sulanmasında, park ve bahçe gibi alanların temizlenmesinde kullanılabilmektedir.
Yeraltı su kaynaklarının sürdürülebilir olmasına katkı sağlanmaktadır
Bir depo yardımı ile yağmur suyu hasadı yapmak mümkündür. Yapılacak yağmur suyu hasadı için kullanılacak 3 çeşit depo vardır. Bu malzemelerden biri olan polyesterin kullanıldığı su depoları hakkında detaylı bilgi almak istenler için polyester su deposu hakkında burdan bilgi alın .
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.