Yıllarca koşarak yaktık! Tarlada mısır sapının olduğu kısımda şaşırtan verim!

Yıllarca yetkililer uyardı, "Anızları yakmayın, tarlanızla birlikte geleceğinizi yakıyorsunuz" diye.... Ama duyan kim!

Son yıllarda biyodizel olarak mısır saplarının değerlendirilmesi ile birlikte zamanında biçilen tarlaların sapları temizlenirken, özellikle yağış periyoduna denk gelen bölgelerde ise ne yazık ki anızlar yakılmaya devam ediyor.
İşte geçen yıl tarlasındaki anızın bir kısmında denemek amacıyla sapı kırıcıyla toprakla karıştıran İnan Oruç, "Söz konusu tarladan bu yıl buğday hasadı yaptığını kaydederek, "Mısır sapına dokunmayıp, toprakla karıştırdığımız bölümde yüzde 20 daha verim elde ettik. Buradan tüm çiftçi kardeşlerime çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen tarlanızdaki o sapların kıymetini bilin ve toprakla buluşturun kazanan siz olacaksınız." dedi.

“Toprak yanmıyor, geleceğimiz yanıyor!”

İnan Oruç, "Geçen yıl Mısır sapı ile ilgili tarlanın bir kısmında deneme yapmıştım. Bir bölümde mısır sapını tarlada bırakmış üzerine sadece sap kırıcı çekilerek sürmüş ve ardından buğday ekimini yapmıştık. Bu bölgede balya yapılan alana verim olarak dönümde 300-400 kilo gibi bir buğday farkı attı. Biçerdöver de verim ölçer olduğu için bunu rahatlıkla tespit edebilmiştim. Diğer bölgede yakım olmamasına rağmen bu kadar önemli bir verim farkı oldu, bir de o tarlayı yaksaydım, aradaki farkı düşünemiyorum bile. Gerçekten toprak bize çok şey söylüyor, ezberlerden kurtulup yenilikleri ve gelişmeleri iyi takip ederek uygulamaya geçmeliyiz! Ve onun dilinden iyi anlamalıyız ki tarımda bahaneleri azaltabilelim!" dedi.

Belgemen, "Çiftçi tarlasındaki o büyük nimetin kıymetini bilsin!"

Ziraat Mühendisi ve Eskil Ziraat Odası Tarım Danışmanı Vedat Belgemen, "Dünden bugün Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızın çoraklaşmasına sebebiyet veriyoruz. Topraklarımızda 30-40 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugünkü analiz sonuçlarına göre organik madde miktarı 0.8-1'lere kadar düştüğünü görmek gerçekten bizi çok üzüyor. Bu da acı sonuçlar ortaya çıkarıyor, işte bu yıl bölgemizde kaç çiftçi hububatta istediği verimi alabildi. Doğaya hoyratça davranırsan senden öcünü sindire sindire alır.

Önceleri teknoloji fazla gelişmediği için anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Şimdi de DAP gübrenin tonunun 25 Bin TL'ye dayandığı bugünlerde çiftçimiz tarladaki mısır sapını satıyor. Tarlasının temizlenmesinden mutlu oluyor, oysa o mısır anızı o kadar büyük nimet ki tarla için. Şimdi teknoloji eskilere göre çok ilerledi ve bunun nimetlerinden her çiftçimiz faydalanmalıdır. Bırakın yakmayı, mısır sapının tarlada kalarak toprağa karıştırıldığı durumlarda sadece bir sene değil, bir kaç sene söz konusu tarladan yüksek verim almak mümkün." diye konuştu. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.