11. Aile Hekimliği Araştırma Günleri NEÜ’de Gerçekleştirildi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Aile Hekimliği Akademisinin işbirliği ile Prof. Dr. Hasan Basri Üstünbaş'ın anısına düzenlenen "11. Aile Hekimliği Araştırma Günleri" NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi (AKEF) Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış programında ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitlerimiz ve Türk tıbbına hizmet etmiş ebediyete intikal eden hekimlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra AKEF Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri Atatürk'ün sevdiği şarkılardan oluşan müzik dinletisi sundu. NEÜ Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Ruhuşen Kutlu, "Dünyadaki gelişmeler izlendiğinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin farklılığı, hastaya bütüncül yaklaşımın önemi gibi nedenlerle birinci basamakta aile hekimliği uzmanlarının çalışmasının hedeflenerek gerçekleştirildiği gözlenmektedir. Aynı şeyler bizim ülkemizde de yapılmaktadır. Amacımız aile hekimliği disiplininin bilimsel temelde bağımsız, demokratik, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla eğitim, araştırma ve hizmet alanında gelişmesi ve hak ettiği yere ulaşmasını sağlamaktır" dedi.
Aile Hekimliği Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Murat Yalçın, Aile hekimliği uzmanlığı disiplininin kuruluşundan itibaren geçen kısa zaman zarfında çok önemli bir yol kat ettiğini söyleyerek "Gelişmelerin yanında sorunlarımız da var. Bunların başında eğitim sorunu gelmektedir. Sahadaki uzmanlarımızın ve asistanlarımızın eğitiminin çok ciddi bir şekilde standardize edilmeye ihtiyacı var. Bu bağlamda kendi saflarımızdaki arkadaşlarımızın bir bilim insanının ihtiyaç duyacağı bilgi ve birikime sahip olmasını sağlamaktır. Aile Hekimliği Akademisinin temel amaçları arasında birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin bilimsel araştırma yapmalarını özendirmek ve üçüncü basamakta çalışan akademisyenlerle eşgüdüm içinde bir işbirliği oluşturmak bulunmaktadır" diye konuştu.
Aile Hekimliği Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nafiz Bozdemir ise, "Aile Hekimliği Araştırma Günleri'nin ilk gününden bugüne kadar çok büyük bir mesafe aldığını belirterek bu gelişmede en büyük payın araştırma günlerine katılanların ve araştırma günlerine destek verenlerin olduğunu aktardı.
Kongrenin başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulunan Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, programda emeği geçenlere teşekkür etti.
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek de, aile hekimliğinin eğitim sorunu hakkında değerlendirme yaparak, "Hem lisans hem yüksek lisans eğitimi veren üçüncü basamak kurumlarımızın birinci ve ikinci basamaktaki sağlık ocağı, sağlık merkezi, eğitim araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri gibi kurumların özelliğinde de çalışması gerekiyor. Çünkü üçüncü basamak kurumları sadece sağlık hizmeti üreten bir yer değil, bu kurumlar birinci ve ikinci basamakta sağlık hizmeti üretecek olan kurumlara eleman yetiştiren yerler. Dolayısıyla onların da burada iyi yetişmesi gerekir" şeklinde görüş belirtti.
Daha sonra kürsüye gelen NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu kısa bir selamlama konuşması yaptı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal, Meram Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı'nın da katıldığı açılış programı plaket takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından oturumlara geçilmesiyle sona erdi. 9-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre kapanış programı ile son buldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.