2013'te 255 verem vakası tespit edildi

2013'te 255 verem vakası tespit edildi
Halk Sağlığı Müdürü Uzm .Dr. Lütfü Saltuk Demir, dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalandığını belirterek, Konya'da ise 2013 yılında 255 verem vakasının tespit edildiğini söyled

Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Lütfü Saltuk Demir, 5-11 Ocak tarihleri arasında “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası”  ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı.  Her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalandığını dile getiren Demir, “Hastalık dünyada en sık Afrika ve Güney Doğu Asya’da görülmektedir. En çok verem hastasının olduğu ülkeler ise nüfusları ile orantılı olarak Hindistan ve Çin’dir. 2012 yılında dünya genelinde 1,3 milyon kişinin veremden ölüm olduğu tahmin edilmektedir” dedi. Demir, Konya'da 2009'da 300, 2010'da 306, 2011'de 293, 2012'de 284 verem vakasının görüldüğünü açıkladı.

HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI AZALIYOR

Türkiye’de verem hastalığı görülme sıklığının azaldığını dile getiren Demir, şunları söyledi: “Yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Türkiye’de 2012 yılında verem hastalığı görülme sıklığı yüz binde 22 ve ölüm hızı yüz binde 0,52 dir ve verem savaşı dispanserlerinde kayıtlı 13 bin 535’i yeni vaka olmak üzere toplam 14 bin 691 verem hastası bulunmaktadır. Konya’da 2013 yılında 11 aylık dönemde 255 verem hastası tespit edilmiştir ve hastalık görülme sıklığı Türkiye’deki duruma benzer şekilde azalma eğilimdedir. Konya’da 2013 yılı 11 aylık dönemde Verem Savaş Birimlerine 58 bin 928 başvuru olmuş ve bin 219 kişiye verem hastalığı ile temas sonucu muayene yapılmıştır. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı mobil tarama aracı ile 30 bin 431 kişiye yönelik mobil verem taraması yapılmıştır” diye konuştu.

ÜCRETSİZ TEDAVİ YAPILMAKTADIR

Hastalık hava yolu ile bulaştığını ifade eden Demir, şunları söyledi: “Hasta insanların öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikronun solunum yolu ile alınması hastalık bulaşmasında en önemli etkendir. Hastalığın tedavi edilmeye başlaması ile bulaştırıcılık hızla düşer ve 2-3 hafta içerisinde bulaştırıcılık büyük oranda yok olur. Verem hastalığında tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığı unutulmamalıdır. Verem hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi engel yakınmalar ile birlikte öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı akciğer semptomlarıdır. İki -üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem hastalığı en sık akciğerde görülmekle birlikte Diğer organları tutabilen bir hastalıktır. Verem tanısı basilin mikroskopta gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi ile konulur. Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (verem savaşı dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Veremin tedavisi standarttır. Hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Verem hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar verem savaşı dispanserinden ücretsiz olarak verilmektedir.  Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez. Tam tersine tedavisi güç bir duruma gelir. Buna dirençli tüberküloz denilir ve iyileşmesi ve tedavisi süreci daha zorlu bir durumdur.BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalıklarını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. Ayını bitiren bebeklere verem savaşı dispanseri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.