Aksaray Devlet Hastanesi'nde bir ilk daha!
Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) ilk kez iki erkek hastaya başarı ile uygulandı.
Aksaray Devlet Hastanesi Kardiyologlarından Uzm. Dr. Oğuz Yıldırım, CRT uygulamasının kalp yetersizliği rahatsızlığı bulunan seçilmiş hastalara, semptomlarını, hayat kalitesini arttırmak ve hastaneye yatışı azaltmak için uygulandığını söyledi.
Kalp yetersizliği artmıştır
Kardiyolog Uzm.Dr. Oğuz Yıldırım, Türkiye’de 2 milyonunun üzerinde kalp yetersizliği ile yaşayan insan bulunduğunu ve kalp yetersizliğine bağlı ölen insan sayısının her geçen gün arttığını açıkladı.
Uzm. Dr. Yıldırım; “Kalp yetersizliği hastaları son dönemlerde oldukça fazla sayıda artış göstermiştir. Kalp yetersizliğinin tam bir tedavisinin olmamasına karşın pek çok olguda hastalık süreçleri önlenebilir ve hastaların çoğu yaşam kalitelerini ve sağ kalımlarını iyileştirecek biçimde etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Yaşam kalitelerini arttırmak, ömürlerini uzatmak amacı ile ilaç tedavileri ile birlikte mekanik destek tedavileri de geliştirilmiştir. CRT (Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi de mekanik bir yöntemdir. Bu özel kalp pili takılması, ADH KVC ünitesinin hizmete girmesi ile birlikte Aksaray’da başarı ile gerçekleştiriyoruz. İlk olarak iki hastamıza başarı ile uyguladık. Bugünden sonra da rutin olarak Aksaray Devlet Hastanesinde CRT uygulamasına devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.
CRT Uygulaması hastaların ömürlerini uzatıyor
Uzm.Dr. Yıldırım; “CRT uygulaması ile birlikte hasta normal günlük hayatına döner ve yaşam kalitesi artar. Hastanın kalp rahatsızlığına bağlı olarak hastaneye acil gitmeleri azalır. CRT uygulaması hastaların ömürlerini uzatır” dedi.
CRT Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Uzm.Dr. Oğuz Yıldırım, CRT uygulamasını da şu şekilde açıkladı.
“Kalp yetersizliği bulunan hastaların bazılarında kalbin iki karıncığı aynı anda kasılamaz. Buda mevcut kalp yetersizliği durumunu daha da kötü hale getirir. Yani kalp pompalama işlemini gerektiği gibi yapamaz. Kardiyak resenkronizasyon tedavisinin amacı kalp karıncıklarının aynı anda kasılmasını sağlamaktır. Hasta da CRT uygulaması ile aynı anda kasılmayan karıncıkların fonksiyonları geliştirilir. Uygulama ile kalp yetersizliğine bağlı olarak gelişen problemlerin hasta üzerinde ki semptomları iyileştirilir”
“CRT aslında özel bir kalp pilidir ancak fonksiyonel olarak kalp pilinden farklıdır. Normal kalp pilinde tek yada iki bağlantı kablosu yerleştirilirken, CRT de 3 kablo bağlantısı gerekir ve en önemli bağlantı ise, kanı pompalayan sol karıncığa takılır ve CRT’nin takibi ve programlanması biraz daha karışıktır” dedi. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.