Aman Dikkat! Kalitesiz Gözlükler Körlüğe Neden Olabilir
Güneş ışığına doğrudan bakmanın görme tabakasına ciddi boyutlarda zarar verdiğine işaret eden Muammer Küçüker "Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için de kullanılmalıdır" dedi.
Küçüker, ultraviyole ışınlarına karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin, özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturduğunu, bu bakımdan işportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verdiğini dile getirdi. Birinci, "Katarakta kadar varabilen yan etkiler gelişebilir. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışını tutmaz. Güneş gözlüğünün ultraviyole filtreli, kaliteli, ışığı kıran kaplamalı, yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına özel gösterilmesi gerekir. Ayrıca polarize camlar da zararlı ışınları süzerek gözü zararlı ışıktan korur" diye konuştu.
Küçüker, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: "En dikkat edilmesi gereken noktanın, gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesi olduğunu unutmayın. Güneş gözlüklerinin organik materyalleri plastik çam ağacının reçinesinden yapıldığı için hammaddesi ultraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ultraviyoleyi geçirmez, hem de kırılarak göze zarar vermediği için önerilir. Camın koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Aşırı ışık hassasiyeti olanların tıbben araştırılması da gerekir. Aksi takdirde hastalık, güneş gözlüğüyle gizlenip, teşhiste geç kalınabilir. Gözlüğün kalitesinden kuşkulanılıyorsa gözlüğün camı ele alınıp karşıdaki bir görüntüye bakılarak, yuvarlak hareketler yaptırıp, sağa sola, yukarı aşağı ve camın içinden herhangi bir görüntüyü izleyerek bakılabilir. Arkadaki görüntüde her hangi bir bozukluk olmuyorsa cam iyidir. Gözünde optik sorunu olanların numaralı güneş gözlüğü kullanmaları önerilir. İşportadan gözlük almayın, gözlük alırken kalitesine güvendiğiniz mağazaları tercih edin. Güneş gözlükleri güneşe direkt bakıldığında gözü korumaz. Böyle bir yanılgıya düşmeyin. Aksi takdirde görme noktasında geri dönüşü olmayan hasara yol açabilirsiniz. Özellikle açıkgöz rengine sahip olanlar gözlerini güneş ışığından daha çok korumalıdır. Çünkü açık renk gözlüler koyu renk gözlülere göre daha hassastır."
Güneş gözlüğü sıradan bir aksesuar değildir. Güneş gözlüğü, sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Güneş ışığına doğrudan bakmak, görme tabakasına ciddi boyutlarda zarar verir. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değildir, zararlı ultraviyole ışınları önlemek için de kullanılmalıdır. Ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlükleri, özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturur. İşportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verir. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışını tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekiyor.
Kalitesiz Gözlükler Körlüğe Neden Olabilir
Kalitesiz ve niteliksiz güneş gözlüğü kullanımının göz körlüğüne bile neden olabilir. Güneş gözlüğü camının güneş ışınlarından korunması için polarize, kristal ve CR39 olması gerekir. Güneşli havada ultraviyole miktarının en yüksek olduğu vakit 10.00 ile 16.00 saatleri arasıdır. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı. Ve yine güneş gözlüğü seçilirken, yüzde 99'un üzerinde UV blokajı camlar tercih seçilmeli. Sokakta, caddede ,ulu orta her yerde satılan çoğu gözlüklerin camı plastik ve bunların zararlı güneş ışınlarında korumak için bir işlevi bulunmuyor. Gözlerimizi plastik, ucuz gözlüklere emanet etmeyelim.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.