Aynı Başlık Olsun
Aynı başlığı bende atacağım.
“Eskilde Gazetecilik yapmak zor zanaat”
Hani bir çok gazetenin künyesinde karşılaşırız. Gazetemiz Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir” diye. Bu meslek ilkelerinin arasında, Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.
Diye bir madde vardır. Demek oluyor ki! Bir kuruma yada kişiye yapmadığı şeyden dolayı iftira atmak Basın Meslek İlkelerine uymuyormuş?
Gazeteciler bazen haber yaparken çeşitli kaynaklardan faydalanır. Birincil kaynaklar(ilgili kurumlar, Olay yeri resim ve birinci derece görgü tanıkları), İkincil kaynaklar ise olaya vakıf olan, olaya bir şekilde müdahil olmuş kişiler ve diğer yayın organları. Bazen haber yaparken, yada yorum yazarken ister istemez kaynaktan ortaya çıkan sıkıntılar olabiliyor. Örneğin olay yerinde olmayan birisi olayda gibi gösterilebiliyor. Bu durumda gazeteci yada yazar Basın Meslek İlkelerini ihlal etmiş olmuyor. Oldu ya haberde yada yorumda, kaynaktan dolayı meydana gelen bir eksiklik ortaya çıktı. Diyelim ki, her hangi bir kurum yada kişi yorumda kendisine haksızlık edildiğini düşünüyor, veya iftiraya uğradığını iddia ediyor. Gazetemiz her zaman kurum yada kişiye cevap hakkı tanımıştır. Haksızlığa uğradığını düşünen kurum yada kişi öncelikli olarak, gazetemizle irtibata geçerek, haberin veya olayın doğru şeklini aktarması gerekir. Eğer kendisine cevap hakkı verilmezse o zaman hukuk yoluna başvurması gerekir. Ne yazık ki ilçemizde her şeyin hala hakaret ve tehditle hallolacağını düşünen kişiler var. Ama bu hiç bir zaman çözüm değildir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.