Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Bel Fıtığı Şikayetleriniz Artıyor mu?

Bel Fıtığı Şikayetleriniz Artıyor mu?

Bel ağrısından şikâyet yaşı artık ilkokul sıralarına kadar indi. Yaş büyüdükçe bel ağrısı şikâyet oranı ise hayli artıyor. Bel ağrısı olan bireylerin hayatı zorlaşıyor. Günlük yaşam aktiviteleri bile ileri düzey ağrılarda neredeyse imkânsız oluyor. Başlangıç ve orta düzey ağrılar ise iş hayatında da kısıtlamalara neden olur. Tüm bel ağrılarının lomber disk hernisiyle ilgili olduğunu söylemek yanlış olur. Bel ağrılarının birden fazla sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi de lomber disk hernisidir. Çok küçük yaşlara kadar görülmeye başlanan belde ki bu hastalık. Uzman desteği alınmadığında çok hızlı bir şekilde ilerleyip cerrahi kaçılmaz hale gelebilir.

            Lomber disk hernisi omurgalardan özellikle L4-L5 arasında görülür. Diğer omurgalar arasında ise buna göre çok az olsa da yine de görülme ihtimali vardır. Neden olduğunu ise en çok merak edilen sorulardandır. Bu konuda ise tam olarak bir şeyi işaret etmek zordur. Birçok faktörün bir araya gelmesi ve bölgedeki yatkınlığında soruna zemin hazırlaması bu durumun ortaya çıkmasına yol açar. Diğer tüm etkenler zaten yeterince medyatik olduğu için ben biraz daha farklı bir noktada konuyu ele alacağım. Millet olarak acele işi severiz. Hızlı bitirip çok yatmak hoşumuza gider. Bu yüzden cerrahi bile olsa girip kurtulma isteği fazladır. Bu hastalıkta ise zorunluluk haricinde cerrahi müdahale doğru değildir. Zorunlu hallerde ise cerrahi müdahale sonrasında yine öncesinde olduğu gibi sakınılacak ve yapılacaklar olacaktır. Tek bir farkla artık bölgede önemli yapılar işlemler sonrasında asla eskisi gibi olmayacaktır. Bu yüzden cerrahi kesin çözüm değildir. Olası daha büyük problemlerden korunmak için bir müdahaledir.

            Birey olarak hemen her yaş grubu bu hastalık için risk grubu diyebiliriz. Ağır kaldırmak önceki dönemlere göre artık çok görülen bir durum olmada sedanter bir yaşam tarzı da en az bunlar kadar risktir. Masa başı işleri ve öğrencinin sınav dönemleri her zaman bu hastalık için onları da riskli gruba sokar. Yani bu hastalıktan kaçış yok. Eğer bilinçliyseniz başka tabi. Yani siz hayatınızın en başından itibaren yaşam içindeki temel; yatma, oturma, ayakta durma, yürüme, koşma ve yük taşıma da doğru pozisyonları öğrenmişseniz riskli gruptan uzaklaşmaya başlamışsınızdır. Doğru bir değerlendirme sonucunda size verilen egzersizleri yaparsanız bu hastalıktan büyük oranda korunma sağlamış olursunuz.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Güdendede Arşivi