BIRAKMAMIZ GEREKEN TUTUM VE DAVRANIŞLAR
Hepimizin çocuklarımızla ilgili olumsuz bazı beklentileri vardır. Biz bu beklentilerimizi beden diliyle veya direkmen belirtiriz ve çocuklarda buna inanırlar.
Örneğin çocuğun sınavı kazanacağına inanmıyorsak bunu bir şekilde iletiriz çocuk da buna inanır bu duyguyla hareket eder.
Gerçek dışı Yüksek Beklenti: her çocuğun belli bir kapasitesi ve yetenekleri vardır. Anne-babalar bunu bildikleri halde yine de çocuklardan seviyelerinin üstünde şeyler beklerler. Bu da çocuğun ulaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor.
Örneğin;ahmet amcanın çocuğu deneme sınavlarında şeyler beklerler. Bu da çocuğun ulaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor.
Örneğin; Ahmet amcanın çocuğu deneme sınavlarında 40 net yapıyor.
Ahmet amca çocuğunun vali olacağı beklentisi içerisindedir. Ama o bölümü kazanmak içinde 100 net gerekiyor. Böyle bir beklenti çocuğun ulaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizlik duygusuna kapılmasına sebep oluyur ve çocuk çalışmayı bırakıyor.
Kardeşler Arası Yarışmayı Destekleme: Çoğu zaman farkında olmadan çocuklarımız arasındaki yarışmayı körükleriz. Birisini tutarız öbürünü iteriz. Birisi iyi diğeri düşük not almıştır birini över diğerini yere vururuz. Böylece bir rekabet ortamı oluşturmuş oluruz bu rekabet ortamı içinde düşük not alan öbürünü engellemeye çalışır. İyi not alan ise bulunduğu konumunu kaybetme korkusu ve endişesiyle güvensizlik duygusuna kapılmaktadır.
AŞIRI HIRS. Bazı anne-babalar hep mükemel olmayı isterler ve yenilgi ihtimali olan işlere girişmezler. Çocuklarından da bunu beklerler.
Örneğin En iyi, mükemel, kusursuz birisin bu çocuk için ulaşılması güç bir şey olduğu için çocuk buna ulaşamadığı içinde kendini değersiz hissedecek.
AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABA TUTUMU: Bazı anne -babalar yıllar sonra gelen ilk çocuk olması veya çocuğunun iyiliği için çocuğuna iş yaptırmaz bütün ihtiyaçlarını karşılar. El üstünde büyütür kötü olmasın diye sokağa çıkartmaz. Bu şekilde yetişen çocoklar hep başkalarına bağlı kalırlar ve kendi başına kaldığı zaman endişeye kapılır.
Örneğin bu anlattığımız şekilde yetişen biri olan Murat'ı babası bir işe yerleştiriyor akşama işi bırakıyor ve babası yeni bir iş buluyor Murat bu işe de ancak yarım gün dayanıyor. Çünkü şimdiye kadar iş yapmadığı için kendine güvenmiyor.
AŞIRI İTİCİ -BASKICI TUTUM VE DAVRANIŞLAR: Aşırı baskıcı ve itici, reddedici tutumlar yüzünden çocuklar duygularını dile getiremiyorlar. Duygularını hep içine atarlar ve öyle bir hale gelirki dolar ve bir şekilde patlak verir.
Örneğin; cinsel konular konusunda çok baskıcı olan toplumumuzda bu konulardaki duygularımızı ifade etme çok zor. Ercan adında bir arkadaş bir kıza aşık oluyor. Ne duygularını kıza iletebiliyor ne de kimseye anlatabiliyor. Acaba kıza söylesem neder ailesi duyarsa ne olacak kızla çıksam ne diyecekler.... v.b. böyle bir iç çatışması yaşıyor ve ruhsal dengesi bozulmuş bir şekilde psikiyatri servisine götürülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.