Bizim Taşımalı Eğitimimiz Olmadı
Özellikle yoğun kar ve tipinin olduğu günlerde bir anda aklıma 6 yıl boyunca Setik yaylası ile ilçe arasında kat ettiğimiz 5 kilometrelik yol ve eğitim çabaları aklıma gelir. Bazen kendi kendime çok düşünürüm. Acaba bugünkü şartlarda okusak eğitim seviyemiz ne derece olurdu diye. Çünkü o dönemlerde taşımalı sistem henüz icat olmamıştı. Eğer belediyenin gönlü olursa bir araç tahsis ederdi. Oda ücretinin yarısını ödemek kaydıyla. Zaten o dönemlerde para fazla bulunmazdı. Bulunsa da bizim emektar velilerimizde bulunmazdı. O yüzden hergün sabah akşam tabanlara kuvvet yola çıkardık. Bir gün zar zor bir münibüs kiraladık. Nihayet bizimde bir servisimiz olmuştu. Ama ne var ki bizim Setiğin çamurlu yollarına bir hafta dayana bildi. Dışarıda dünkü tipinin olduğu gibi tipili günlerde Eskil'e gelir tatil olduğunu öğrenir geriye o karda tıpış tıpış 5 kilometreyi adımlardık. Zaman zaman türkü söyler, zaman zamanda tükürük yarıştırarak yolu tamamlamaya çalışırdık. Hiçbir zaman saatinde derse yetişemezdik. Sağ olsun Vahit hocam sinirlense de bizi idare ederdi. Acaba o günden bugüne kadar ne değişti.
Günümüzde taşımalı sistem diye bir uygulama var. İlk duyuşta kulağa oldukça hoş geliyor. Peki uygulama nasıl. Özellikle lise eğitimi gören erkek öğrenciler için ilginç bir uygulama var. O uygulamaya göre bizim eğitim gördüğümüz dönemle şimdi ki eğitim gören erkek öğrenciler arasında hiçbir fark yokmuş. Neden derseniz, Eğer lise 3. ve lise 4. Sınıfa gidiyorsanız bakanlık sizi kesinlikle taşımıyor. Bunun için farklı bir uygulama başlatılmış. Bu uygulamada ise 3. ve 4. Sınıfa giden erkek öğrenciler Sosyal Yardımlaş Vakfı tarafından taşınacakmış. Tabi ki bundada bir koşul var. Neymiş? Aileyin hiçbir sağlık güvencesi olmayacakmış. Ne yani öğrencinin velisi sigortalıysa sigorta şirketi mi öğrenciyi getirip götürecek. Yani bu durumda taşımalı sistem çıkta ciddi manada işlemiyor. Al birini vur ötekine hesabı. Sosyal Yardımlaşma Vakfıda yılbaşında uygulamaya geçmiş. Yani bu zaman kadar okulu bırakan bırakmış.
Peki taşımalı sistemin tam manasıyla işlediği yerlerde sağlıklı bir uygulama var mı?. Bir anda aklıma Setiğin çamurlu yolu geldi. Gölbezli Mehmet Ali'nin garip minibüsünün bir hafta bizim elimizden çektikleri geldi aklıma. Aynısını Hasan Çeçen'in minibüsü Büğrü yaylasının orda çekiyor. İnşallah yetkililer o servis şoförünün ve o minik çocukların sesine bir kulak verir. Ben kısaca Hasan'ın sesini size duyurayım.” zenginin birinin okula giden bi çocuğu varmış ve çok kıymetliymiş ve çocuğuna yemek gidermiş bir gün ırgatını çağırmış aga eline yiyecek içecekleri vermiş ve demıs kı su okula git okulun en güzel en sevimli çocuğuna su eşyaları ver demiş. ırgatta okula götürmüş eşyaları ve ırgat kendi oğluna eşyaları vermiş oğlu sormuş baba bunlar ne oğlum ye demıs üzümünü ye bağını sorma demis ve aksam aganın oglu eve gelmıs aga ogluna sormus oglum yiyecek ıceceklerı yedınmı demıs oglu hayır baba bana bısey gelmedı demıs aga hemen ırgatı cagırmıs sen ogluma nıye hedıyeleri ogluma vermedin demiş aga ırgatta demiski aga sen bana bu yiyecekleri ogluma ver demedin okula git okulun en sevecan en güzel çocuguna bunları ver dedin bende okula gittim okulda en güzel en sevecan kendi oglumu gördüm ve yiyecekleri kendi çocuguma verdim aga demis ırgat ve aga hic bi kelime demeden cekmis gitmis benimde demem su ben hergün bügrüden ögrenci getirip götürüyorum bu ögrencilerin hergün ögrencilerini servise bindirdimi iclerinde korku hissi kalıyor servis cöktümü cocuklarımız okula vardımı hergün korkuyla cocuklarını okula gönderiyor bende simdi sesleniyorum illaki birilerine bisey olunca birilerinin cani yanınca birilerinin basına bisey gelince mi benim bu haberle ilgilenecekler cünkü ben bu seslenişimi okul acıldıgı günden beri gündeme getiriyorum sagolsunlar benim bu haberime ne ses veren nede ilgilenen oldu hicmi bu haberim göze carpmıyor yoksa çarpıyor da ilgilenilmiyor mu bende aynen mustafa bozdag abim gibi sayın belediye başkanımızı ve saygı değer sayın kaymakamımızı bügrü yoluna gelmelerini ve servis aracımla ve öğrencilerimizin ne şartlar altında kaputaş ilk ögretim okuluna gittiklerini kendilerinin bizzat görmelerini saygıyla arz ediyorum eğer benden bilgi almak gereken ilgiyi görmek isterlerse tel numaram 544 797 6875 telimden bilgiyi alabilirler hasan çeçen saygılarımla”
Görünüşe göre bizim yıllarımızla şimdiki yılların arasında fazla bir fark yok.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.