Bu kasaba sigarayı bırakırsa adına layık olacak

Bu kasaba sigarayı bırakırsa adına layık olacak
Konya’nın Meram İlçesi’ne bağlı Sağlık Kasabası ve Sağlık İlkokulu’na yönelik düzenlenen ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ kapsamında öğretmenlere, öğrencilere ve kabasa halkına yönelik ‘Sigarasız Yaşam’ konferansı veri

Kasabalılarla biraraya gelen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, “Önlenebilir en önemli hastalık ve ölüm etkenleri arasında sigara birinci sırada gelmektedir.” diyerek sigara bağımlılığından kurtulmanın yöntemlerini anlattı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Kasaba halkına yönelik sigara bırakma tedavisi de uygulanacağı bildirildi.

ÖLÜMLERİN BİRİNCİ NEDENİ SİGARA

Kasaba halkının da yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Doç. Dr. Marakoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her 13 saniyede 1 kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini söyledi. Doç. Dr. Marakoğlu, “Sigaranın yol açtığı ölümler trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazla. Bu yüzden sigara ve madde bağımlılığına karşı daha duyarlı ve bilinçli bir topluma ihtiyacımız var. Sigara konusuna dikkat etmeyen toplumlarda başta akciğer kanseri olmak üzere dudak, dil, gırtlak, yemek borusu, mide, böbrek, lösemi gibi pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, erken yaşlanmaya ve erken ölüme daha çok rastlanıyor.” dedi.

GEBELİKTE SİGARA ÇOK RİSKLİ

Gebelikte sigara içmenin hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önemli tehlikeler oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Marakoğlu, “Gebelikte sigara içimi düşük doğum riskini artırmaktadır. Annenin sigara dumanına maruz kalması bile bebeğin doğum ağırlığını azaltmakta ve gebelik süresini kısaltmaktadır. Ayrıca gebelikte içilen sigara, ölü doğumlara, bebeğin büyümesindeki gecikmelere, damak ve dudak yarıklarına, çocukluk kanserleri gibi önemli tehlikelere de neden olmaktadır.” dedi. Sigara kullanımının bebekler üzerinde biyolojik etkilerinin yanında psikolojik etkilere de yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Marakoğlu, çocuklarda saldırganlık, karşı gelme ve aşırı agresif davranış görülmesinin de annenin hamilelik sırasında sigara kullanımı ile bağlantılı olduğunu da söyledi.

SİGARADAN KURTULMANIN YOLLARINI SORDULAR

Konferansın son bölümünde ise katılımcılar, sigara bağlımlılığı ile ilgili merak ettikleri soruları sordular. Kasaba halkı en fazla da ‘Sigara bağımlılığı nasıl başlıyor? Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruyabiliriz? Sigarayı nasıl bırakabiliriz? Eşlerimiz çok sigara içiyor. Dumanında biz de etkilenir miyiz? Sorularını sordu. Doç. Dr. Marakoğlu, tüm soruları yanıtladıktan sonra kasaba halkını Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Sigara Bırakma Merkezi’ne davet etti.

SİGARASIZ KASABA İÇİN İLK ADIM

Selçuk Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen proje kapsamında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Kasaba halkına yönelik sigara bırakma tedavisi de uygulanacağı bildirildi. Selçuk Üniversitesi yetkilileri, sigara alışkanlığından kurtulmak isteyen kasabalıların Selçuk Tıp Fakültesi’nde tedavi edilebilmeleri için gerekli tüm kolaylığı gösterileceklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.