"Çiğ süt fiyatı 3.20 Lira'dan 5 Lira'ya çıkarılmalı"
Yıldız, hayvancılık sektöründeki güncel sorunları ve konulara değindiği basın toplantısı düzenledi.
Pandemi sürecinin gizli kahramanlarının birinin de üreticilerin olduğunu dile getiren Yıldız, "2020 yılının ilk aylarında tüm dünyayı saran korona salgınından ülkemizde maalesef olumsuz etkilenmiştir. Salgın aşı ile kontrol altına alınmaya devam edilirken, birçok sektörde tahribatlar sebep olurken elimizdeki bazı değerlerinde farkına varmamıza neden olmuştur. Salgının başlangıcından itibaren en çok konuşulan konulardan biri de gıda tedariği olmuştur. Gıda tedariki konusundaki tedirginlik hala sürerken ülkemizde maalesef bu konu hakkında ciddi çalışmalar görülmemektedir. Birçok ülke salgından çok önce gıda tedariği karşılamak amacıyla kendi sınırları dışında bile birçok faaliyet yürütürken, ülkemizde tarım ve hayvancılık üreticisi adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Üreticilerimiz hiçbir zaman fırsatçı olmamış her zaman mağdur olmuştur. Salgın süreci boyunca hep sabretmiş, ülkemiz tüketicisinin ithalata muhtaç etmemek için kâr etmemesine rağmen üretimden çekilmemiştir” dedi.
Başkan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Gelinen noktada üreticimizin sabrı kalmamıştır. Her geçen gün ülkemizde üretici sayısı azalırken, üreticinin para kazanmamasından dolayı üretimden kaçarken, üreticimizin durumunu daha ne kadar görmezden gelebiliriz. Görmezden geldiğimiz sürece kim kazanır bunun muhasebesini iyi yapmak zorundayız. Tüm dünyada hammadde fiyatlarının artmasından dolayı yem fiyatları her neredeyse her hafta düzenli bir şekilde artmasına karşılık, et ve süt fiyatlarında aynı orantıda artış sağlanmamaktadır. Maalesef ülkemizde hala et ve süt fiyatları sabit, yem fiyatları sürekli artan bir doğrultuda değişkenlik göstermektedir. Bu durum sektörün her geçen gün daralmasına neden olmaktadır. Süt konseyi acilen toplanmalı, 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni çiğ süt fiyatını belirlenmeli çiği sütün fiyatı 5 TL’ye çıkarılmalıdır. Tüm dünyada süt fiyatlarının oluşmasında önemli bir ölçek olan süt/yem paritesi yeni belirlenecek süt fiyatlarında mutlaka dikkate alınmalıdır." dedi.
DSYB Başkanı sözlerini şöyle tamamladı: "Yıllardır emek emek geliştirmiş olduğumuz hayvancılık materyalleri, bir günde maalesef mezbahalarda ziyan olmaktadır. İnanıyorum ki bunun yaşanmasını hiç kimse istemez. Bu dönemi iyi yönetemezsek sonrasında ekonomiye daha ağır zarar verdiği geçmiş örneklerden bilinen bir gerçektir. Ancak biz üreticimizi çaresiz bırakırsak, sahip çıkmazsak, onları kaderleriyle baş başa bırakırsak kaybeden ülkemiz olur. Yem fiyatlarının sürekli artışına karşılık üreticimize, kaliteli, güvenilir ve uygun fiyata yem tedariği yapmaya çalıştık. Üreticimizin üretmiş olduğu et ve süte katma değer sağlamak amacıyla süt işleme tesisimizi ve et entegre tesisimizi sektörün hizmetine sunduk. Sektörün içerisinde bulunduğu durum hakkında etkilileri her fırsatta bilgilendirdik. Dolaysıyla biz bir sivil toplum yapılanması olarak üzerimize düşen bütün ödevlerimizi yerine getirdik. Artık sıra yetkililerde, sürdürülebilir bir üretim için fiyat oluşması adına ellerini taşın altına koymasını bekliyoruz.
SAİT ÇELİK
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.