Omurganızı Genç Tutmanın 6 Altın Kuralı

Omurganızı Genç Tutmanın 6 Altın Kuralı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, omurga sağlığını korumanın yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

1. Fiziksel Olarak Aktif Kalın Söylendiği gibi, "hayat harekettir ve hareket ilaçtır" ve bu özellikle omurga sağlığı için geçerlidir. Egzersiz, omurganızı esnek tutar, kaslara giden kan akışını artırır, kardiyovasküler sisteminizi güçlendirir, istenmeyen kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur ve omurga ağrısı da dahil birçok sağlık sorununun hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

2. Doktor ve/veya Terapistinizin Tavsiye Ettiği Egzersizleri Yapın Prof. Dr. Turan Uslu, kliniğinde denge ve esnekliği geliştirirken aynı zamanda güç kazanmanızı sağlayacak omurga sağlığına yönelik egzersiz programları hazırladıklarını belirtti. Belinizi ve karın kaslarınızı yani "gövdenizi" güçlendirmek omurganızı daha dayanıklı hale getirir. Aerobik egzersizler ve fleksiyon (öne eğilme) ile ekstansiyon (arkaya eğilme) esnetmeleri, omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesi için oldukça faydalıdır.

3. Duruşunuza Dikkat Edin Omurganız, başınızın ve vücudunuzun üst kısmının ağırlığını eşit şekilde dağıtacak şekilde kavislidir ve dik durmanıza imkan tanır. Telefonunuza, ekranınıza veya tabletinize bakmak için boynunuzu öne eğdiğinizde ya da sürekli olarak öne eğildiğinizde ("teknoloji boynu" adı verilen bir durum), omurganıza ve onu destekleyen yumuşak dokulara aşırı baskı uygularsınız. Bu da ağrı, güçsüzlük, yırtılma ve yıpranmaya yol açar. Çalışma ortamınızın ergonomik olarak ayarlandığından emin olun. Ayaklarınızın yere düz bastığı, uyluklarınızın yere paralel olduğu, sandalyenizde bel desteği bulunduğu ve gözlerinizin ekranınızla aynı hizada olduğu bir çalışma ortamı, omurganızın sağlığını koruyacaktır.

4. Uygun Şekilde Kaldırın Vücut ağırlığınızın %25'inden daha ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının. Gün boyunca eğilmenizi ve ağırlık kaldırmanızı gerektiren bir işiniz varsa, sık sık mola vermeli, hafif esneme hareketleri yapmalı ve ağırlığı daima belinizle değil, dizlerinizden kaldırmalısınız.

5. Sağlıklı Beslenin Domates, zeytinyağı ve yeşil yapraklı sebzeler gibi antiinflamatuar gıdaları içeren dengeli bir diyet uygulayın. Ayrıca, D vitamini seviyeniz düşükse, kemiklerinizi güçlü tutmak için D vitamini takviyesi almanız önerilmektedir.

6. İyi Uyuyun Yaşa bağlı olarak organlarımızda meydana gelen hasarları en aza indirmek ve sağlıklı yaşlanmak için yaşam tarzı alışkanlıkları büyük önem taşır. Bu noktada uyku, vücudu onarmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve beyin sağlığını korumak açısından kritik bir rol oynamaktadır. Omurga sağlığınızı korumak ve yaşa bağlı hasarlardan kaçınmak için bu adımları takip etmek, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmenize yardımcı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.