Uz.Psk.Danş.Zuhal Yeşilova

Uz.Psk.Danş.Zuhal Yeşilova

Cinsellik Kavramı ve Cinselliğin Konuşulması

Cinsellik Kavramı ve Cinselliğin Konuşulması

* - Bu bilgiler de kulaktan dolma olduğu için her zaman doğru olmayabilir. Toplumumuzda cinsellikle tanışma zamanı genellikle evlilik dönemi olarak kabul edildiğinden kişiler bu döneme kadar çoğu zaman bu bilgilerden yoksun ya da yanlış bilgiler kazanmış olarak gelirler.

* Cinsel işlev bozukluklarının organik kökenleri dışlandığı zaman, sıkıntıların çoğu zaman bu yanlış bilgilenmelerden, korkulardan, ayıp ve günah olandan kaçınmadan kaynaklandığı görülmektedir. İlkokul çağından başlayan, çocukları ve gençleri erişkin yaşama hazırlamak ve sağlıklı rollerini kazandırmak için ilk başlarda temel, sonrasında ise kademeli olarak detaylandırılan bir cinsel eğitim gerekmektedir.

* Cinsel eğitim sırasında genel olarak üzerinde durulması gereken konular şöyle sıralanabilir: Cinsel organların anatomileri ve işlevleri,

* Kadın ve erkek üreme fizyolojisi,

* Cinsel birleşme,

* Doğum kontrolü,

* Gebelik, doğum,

 * Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,

* Cinsel tutum ve davranış farklılıkları,

* Evlilik ve ebeveynlik konularında yeterli ve uygun bilginin sağlanması vb.

* Cinsel bilgiyi edinmek kadar var olan yanlış cinsel bilgilerin değiştirilmeye çalışılması da bu eğitim sürecinin bir parçasıdır. Cinsellik yaşamın bir parçası olduğundan, bununla ilgili eğitim yaşam sürdükçe devam eder.

* Cinsel sağlık için önemli bir diğer unsur da kişinin kendisi için geliştirdiği cinsel kimliğidir. Bunun sağlanması, fizyolojik ve psikolojik birçok faktörden etkilenir.

* Yetişkin cinsel davranışı, çocuklukta temelleri atılan bir kalıptır. Çekirdek cinsel kimlik dediğimiz yapı, çocukluğun ilk bir buçuk-iki yılında; cinsel kimlik duygusu da ilk dört yılda oluşur.

* Çocukluk çağındaki öğrenmeler, yönlendirmeler, deneyimleri, özdeşimler bu kimliğin gelişimini etkiler.

* Erkek çocuk isteyen aileler kız çocuk sahibi olduklarında, onları erkek gibi yetiştirmiş olmaları bu insanların cinsel kimlik oluşumlarını etkiler.

* Bunun yanı sıra; çocuğun anne, baba ve kardeşleri ile kurduğu olumlu duygusal yaşantılar ve sevgi açısından doyurulduğuna ilişkin hissi gelecekte kuracağı sevgi ilişkilerinde ve cinselliğinde belirleyici faktörlerdir.

*Cinsel Yönelim Kişinin cinsel ve duygusal olarak çekim duyduğu cinsiyete göre tanımlanan bir özelliktir. Heteroseksüel: Kişinin karşı cinsiyete cinsel ve duygusal ilgi duymasıdır. Homoseksüel: Kişinin kendi cinsiyetine cinsel ve duygusal ilgi duymasıdır. (Gay / Lezbiyen) Biseksüel: Kişinin her iki cinsiyetten olanlara cinsel ve duygusal ilgi duymasıdır. Travesti: Karşı cinsiyete özgü davranış ve giyimini sürdürmekten zevk alan kişidir. Transseksüel: Cinsiyetini değiştirmesi gerektiğine, ruhsal ve bedensel olarak diğer cinsiyete sahip olması gerektiğine inanan kişidir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uz.Psk.Danş.Zuhal Yeşilova Arşivi