ÇOCUKLAR ARASINDA ADALETLİ OLUNMALIDIR
Bundan dolayı da hem anne baba hem de kardeşler arasında kırgınlık ve küslük hatta cinayetler işlenmektedir. Belki zor durumda kalma durumunda yardımlaşma olabilir, bu konuşarak ve farklı yönde anlaşarak giderilebilir. Ayrıca sevgi, saygıda ve sıla-i rahim yapmada da birisine sürekli gidip diğerlerine gitmeyerek haksızlık yapılmamalıdır.
Peygamber Efendimiz (a.s.) bu hususta şöyle buyuruyor: "Allah'tan korkun ve çocuklarınız arasında adâleti gözetin." [4] Başka bir hadisi şerifte ise: “Allah’tan korkun ve çocuklarınızın arasını (ihsanda hatta sevmede bile) eşit tutun” Allah’tan korkun ve nitekim çocuklarınızın size iyilik etmelerini sevdiğiniz gibi aralarında adaletle eşit muamele yapın.”[5] buyurmakta.
Ebeveyn, çocuklarına karşı gösterdiği sevgi, şefkat ve ilgide de, miras hususunda adaletli olmaya çalışmalı. Anne baba, iradesini aşan duygularda -bir çocuğunu daha çok sevmek gibi- bunu diğer çocuklarına hissettirmemeye çalışmalı ve davranışlarında adaleti gözetmelidir. Aksi halde, kardeşlerin birbirini kıskanması ve birbiri aleyhinde olumsuz bazı duygu ve düşüncelere kapılması kaçınılmaz olur.
Çocukların hem dünyada ve hem de ahirette iyiler arasında olabilmesi için onlara aileler şu bilgileri öğretmelidir:
v İtikat ve ibâdete dâir zorunlu İslâmî bilgiler,
v Güzel ahlak ve insanlarla olan ilişkiler,
v Çocuğun geçimini sağlayabilmesi için mümkün ve münasip bir meslek dalında pratik bilgiler.
Anlaşılacağı üzere öncelikle aile yuvası içinde çocukların vicdanına, kulluk bilincinin belli bir zamanda ve belli bir sıraya göre hareket etmek gerekir.
Anne-baba, çocuklarını yetiştirme hususunda gerçekten en iyisini yapmak isterler, onları ihmal etmeye veya onları incitmeye kalkışmazlar. Hâlbuki pek çok anne-baba evladına karşı sorumluluğunu günlük işlerinin arasında ikinci sıraya alır, çoğunlukla problemler ortaya çıktığında onlarla ilgilenmeye başlarlar. Örneğin çoğu insan iş hayatındaki amaçlarını, emekliliğini, arabasını ne zaman değiştireceğinin planlarını yapar. Dolayısıyla çocuğunun sağlıklı ve mutlu yetişmesi için ne gibi planlar yaptığını söyleyemeyecektir. Veya fiziksel olarak tüm günü çocuklarıyla birlikte geçirdikleri hâlde, düşünce olarak çocukların dünyasından kilometrelerce ayrı, hiçbir şeyi paylaşamayan, emir vermek ve kuru nasihatten başka, onlarla ilgilenmeyen bir anne-baba görürüz. Hâlbuki; çocukların hayatı, anne babalarıyla birlikte aktif bir şekilde yaşayarak, tanımaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle çocuğunuzla çocuklaşarak konuşun, çocuğunuzla birlikte iş yaparak paylaşın. Bir problemi çözmeye giderken çocuğunuzu da götürerek problem çözmeyi öğretin, çocuğunuzla duygu ve bedeni ile birlikte olun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.