Denge Üzerine
Esselamün aleyküm(Allah’ın rahmet ve bereketi inananlar üzerine olsun)
ÇOK MUHTEREM İNANMIŞ KARDEŞLERİM
Tabiatın dört ana maddesi vardır;
Bunlar; ATEŞ, SU, HAVA ve TOPRAK
Bunlar beraber olursa bitki için faydalıdır. Eğer bunlardan birisi eksik olursa diğerleri bitki için bırakın faydalı olmayı bitkinin aleyhine, zararına olur.
Şöyle bir misal verelim. Mesela yağmur yağmadı yani su yok. Güneş bitkiyi kurutur, toprak nemini alır ve hava yani rüzgar bitkinin tanelerinin oluşmasını engeller. Halk deyimi ile çalar.
Halbuki yağmur yağmış olsaydı; güneş fotosentez yapacak, Toprak besleyecek ve rüzgar daneleri dolduracaktı.
KARDEŞLERİM
Aynı böylede insanında dört ana maddesi vardır. Bunlar; Sağlam bir İMAN, güzel AHLAK, iyi bir İŞ ve doğru bir İlimdir.
Ama bunlar beraber olursa insan için faydalıdır. Eğer bunlardan birisi eksik olursa diğer maddeler insanın aleyhine döner.
Bunu da şöyle bir misal ile açıklamaya çalışalım; Bir insanın iyi bir ilime sahip olduğunu düşünelim bir profesör olduğunu var sayalım. Eğer bu insanda İman yok ise elinde bulunan o ilim bu kişiyi daha da imansızlaştırır yani zararı olur. Diğer maddeleri siz kıyaslayın.
Şunu söylemek istiyorum. Zengin olmanın yollarını arayalım ama bu zenginlik bizi firavun gibi nemrut gibi yapmasın. Zenginliğimizi ALLAH yolunda zekât vermek, hacca gitmek ve de ülkemiz için hayırlara vesile olacak işlere harcayalım. Hani Mevlana derki; Su geminin altında olursa gemini yol alması içindir. Ama aynı su gemini içinde olursa geminin helakına sebep olur.
Okuyalım ama bu ilim bizi sapıtmasın ilmimizi insanlık için kullanalım. Tüm bunlar bizim imanımızı artırsın. Zenginlik yada ilim bizleri Allah’ı ve ahiret gününü unutturmasın, ibadetlerimizden geri koymasın.
GÜZEL KARDEŞLERİM
Mademki konu başlığımız DENGE sohbetimizi şöyle toparlamaya çalışayım.
1. MADDE MANA dengesi; Bu dünyada maddeye değer verdiğimiz gibi maneviyatımızda gereken değeri vermeliyiz
2. RUH BEDEN dengesi; Bedenimize nasıl değer veriyorsak; güzel giyiniyor, en iyi nimetlerden yiyor, içiyorsak diğer bir ifade ile dış görünüş ve midemize nasıl değer veriyorsak kalbimizi de ihmal etmemeliyiz ayeti kerimede; Kalpler ancak Allah’ı zikretmekle tatmin olur buyruluyor
3. DÜNYA AHİRET dengesi; Hani hiç ölmeyecek gibi dünya için çalışalım ama sanki hemen ölecekmiş gibide ahiretimize hazırlanmalıyız.
Şöyle bitireyim; İzahına çalıştığım dengeyi kurabilirsek hem dünyamızı hem de ahiretimizi mamur edebiliriz.
HEPİNİZİ ALLAHA EMANET EYLERİM.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.