Gıdamız bozuk!

Gıdamız bozuk!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında faaliyete başlayan, 'Alo 174 Gıda Hattı'na 2011 yılında Konya'dan bin 2 şikayet gelirken, bu sayı 2012 yılında 2 bin 30 oldu. Şikayetlerin başını 704 adet şikayet ile un ve unlu mamülleri çekiyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hizmete konulan 'Alo 174 Gıda Hattı'na gıda ile ilgili yüz binlerce şikayet geliyor. Bakanlığa bağlı bu hatta Konya için 2012 yılı içerisinde 2 bin 30 şikayet başvurusunda bulunuldu. Bu şikayetlerin en başında ise 704 şikayet ile tahıl, un ve unlu mamülleri, 459 şikayet ile pekmez, bal ve şekerleme ürünleri, 173 şikayet ile et ve et ürünleri geliyor. Yapılan bu şikayetler ve diğer denetimler ile birlikte Konya Gıda Tarım ve Hayvıncılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Konya genelinde bulunan 8 bin 700 iş yerine 9 bin 488 denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetimler sonucun da 679 iş yerine cezai işlem uygulanırken, 11 iş yeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bunun yanında 19 iş yeri de faaliyetten men cezası aldı. Gelen şikayetler ve yapılan denetimler hakkında bilgi veren Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, en çok denetimin fırınlara yapıldığını söyledi. Sobayoğlu, “2011 yılında bin 2 adet Konya ile ilgili gıda hattına şikayet geldi. Geçtiğimiz yıl ise bu şikayet sayısı 2 bin 30 oldu. Bu şikayetlerin başını hijyen konusu, ürünlerin içerisinde çeşitli maddelerin çıktığı hususundaki şikayetler alıyor. Bir iş yerine birden fazla denetim gerçekleştirdik. Bunların başında, ekmek ve unlu mamüller üretimi geliyor. 222 fırında 650 tane denetim yaptık. Bir fırına 2-3 kere denetime gidildi. Yapılan tüm denetimlerin sonucunda yüzde 6-7 civarında cezai işlem uygulandı. Bunların bir kısmı, kayıtsızlıktan dolayı kaynaklanan ceza yaptırımları olurken, süt ve et sektöründe de cezai işlemler uygulandı. Sucukla ilgili de denitemleri fazlaca yaptık. Yerel bazda baktığımız zaman sıkıntılı bir durum söz konusu olmadı. Sük sektöründe ise 5 firma afiş edildi. Türkiye genelindeki afiş edilen 60 süt firmasından 5 tanesi Konya'dan çıktı. Bu firmaların süt yağının olması gereken ürünlerde bitkisel ürün kullandıkları tespit edildi. Bu ürünler kıvamı artırmak için kullanılıyor” dedi. Sobayoğlu, bu durumun Konya için kötü bir sonuç olmadığını, 116 süt firmasından 5 tanesinin kapatıldığını bunun da her zaman iyilerin yanında kötülerin de olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.

VATANDAŞLAR GIDA TÜKETİMİNDE BİLİNÇLENDİ

Sobayoğlu, gelen şikayetlerin içerisinde değişik şikayetlerin de göze çarptığını söyleyerek, “Gelen şikayetlerin yüzde 60'a yakını boş şikayetlerden oluşuyor. Buna rağmen biz yüzde 5'i-10'u doğru olan şikayetler arasındadır diyerek gelen her şikayeti değerlendirmekle sorumluyuz. Bir yeri yakalayabilmek için 20 iş yerine gideriz. Şikayetler önceleri daha bilinçli olan üniversite, lise öğrencilerinden geliyordu. Ancak şimdi her yaş grubundan şikayetler geliyor. Ürünün son kullanma tarihinin bittiği halde satışa sunulanlar, iş yerinde kendi yaptığı ürünün hijyeninden rahatsız olanlar da şikayette bulunuyor. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Arayan kişinin kimlik bilgileri saklı olduğu için kimsenin korkmasın, kimliğinin belli olacağına dair bir korkusu olmasın. Şikayetleri varsa bunu dile getirsinler” diye konuştu. Sobayoğlu, yapılan denetimlerin bazılarında önceden haber verildiğini, bazılarının ise çat kapı gidilerek denetim yapıldığını ifade etti.

AÇIKTA SATILAN YOĞURTLAR BOZUK OLABİLİR

Sağlık konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, “Küflü peynir işletmesinin bir tanesinde her şey güzel gibi görünüyor. Ürünlerin üzerine gazete örtülmüş. Gazetede, kurşun, boya ve sağlığa zararlı olacak herşey var. Satarken de aflatoksin denilen o kızıl yerleri sıyırarak satıyorlar. Bunun yanında alışveriş merkezlerinin bazılarında dışarıda satılan hazır yoğurt olarak tabir edilen yoğurtlar var. Oradaki ortam 30 derece. Bu yoğurdu buraya yığmışlar. Buna cezai işlem uyguluyoruz. Yoğrut artı 4 derecede saklanması gereken bir ürün. Biz sadece titizlik için değil, gıdayı bozan herşey için ceza kesiyoruz. Buradan aldığımız numuneler bozuk çıktı. İlimiz, et ve süt ürünlerinde geri dönüşüm merkezi oldu. Hurda peynirler Konya'ya geliyor, burada başka şekilde tekrar satılıyor” diye konuştu. Sobayoğlu, yapılan denetimler sırasında, tereyağı üretimi yapan bir vatandaşın, üstü küflenmiş bir tereyağını satmaya hazırladığını, bunun imha edileceği söylendiği zaman da kendisinin “Bunu imha etmeyin. Ben bunu bir kursa vereceğim” diyerek kendini üzücü bir şekilde savunmaya çalıştığını söyledi. Sobayoğlu, vatandaşlara kurumsallaşmış yerlerden alışveriş yapmaları konusunda da uyarıda bulundu.

MUSTAFA ÖZÇELİK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.