Grip şikayetleri arttı

Grip şikayetleri arttı
Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon yüzünden hastanelere başvuranların sayısında artış meydana geldi. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, “Büyük bir grip salgını yok” dedi

Son günlerde pek çok insan yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikayetler yaşıyor. Yetkililer, gündeme gelen H3N2 virüsüyle çok karşılaşmadıklarını, ancak bu mevsimde benzer grip vakaların yaşandığı söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, büyük bir grip salgınının bulunmadığını açıkladı. Küçükkendirci, “Grip, tüm dünyada ve her yaşta yaygın olarak görülen hastalıktır. Ani başlayan ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı, iştahsızlık, yaygın kas ağrısı ve kuru öksürükle seyreder. Birkaç gün süren halsizlik görülür. Daha sonra boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük bulguları öne geçer. 2-7 gün içinde iyileşme görülür. Yaşlılarda, çocuklarda ve altta yatan hastalığı olan kişilerde komplikasyon gelişme olasılığı yüksektir. Havaların soğuması ve havadaki nem miktarının azalması grip virüsünün yayılmasını kolaylaştırır. Hastalık Ekim ayının ikinci haftasından itibaren görülmeye başlar. Takip eden yılın Mart ayına kadar devam eder. En çok vaka Aralık ayı başından Ocak ayı ortalarına kadar görülür. Özellikle okullarda ve bakım evlerinde hastalık yüksek atak hızıyla seyretmektedir. Ayrıca hane halkında okula giden, kahvehane, kreş, hastane, sağlık ocağı gibi hastalığın bulaşma riski yüksek yerlerde çalışan kişiler bulunduğu taktirde, hastalık görülme olasılığı artar. Hastalık 65 yaşından büyük olanlar, yaşlı ve bakım evinde kalanlar, astım dahil çeşitli kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, şeker hastaları, böbrek yetmezliği ve kansızlığı olanlarda ağır seyreder” dedi.

GRİP AŞISINI YAPTIRIN

Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal da, havaların soğumasıyla birlikte grip virüsünün tekrar etkinleştiğini hatırlatarak, iş ve özel hayatta ciddi sorunlara ve verimsizliklere yol açan grip salgınından korunmak için herkesi grip aşısı olmaya davet etti. Önal, özellikle risk grubundaki yaşlılar, okul çağı çocukları, kanser hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, diyabet hastaları, akciğer hastaları, astım hastaları ve benzeri durumdakilerin grip aşısını mutlaka olması gerektiğini, kapalı, yoğun insan trafiğinin bulunduğu ortamlarda çalışan sağlıklı bireylerinde risk grubuna dahil edilebileceğini belirtti. Gribin İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirildiğini ve bulaşıcı mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Önal, hastalığın özellikle her sene sonbahar-kış aylarında ve daha çok kalabalık mekanlarda yaşayanlarda salgınlara sebep olduğunu hatırlattı. Hastalığın bilinen virüslerine karşı korunabilmede en iyi yöntemin grip aşısı olduğunu dile getiren Dr. Önal “Grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur, her yıl Eylül veya Ekim aylarında bir kez uygulanır” dedi.

VÜCUT DİRENCİNİ YÜKSEK TUTUN

Aşının her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önceki yaygın grip virüsüne göre düzenlendiğini aktaran Dr. Önal, “Risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse sağlıklı erişkinlerde yaklaşık yüzde 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı yüzde 50’ye düşmektedir” ifadelerini kullandı. Gripten korunmanın temel mantığının vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirten Önal, “Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 8 saat düzenli uyunmalı, haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Hasta olan bireyler ise maske kullanarak duyarlı davranmalı, başka insanlara bulaştırmamak için önlemini almalıdır” dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.