Horlama ihmal edilmemeli

Horlama ihmal edilmemeli
Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muhammet Keskin, Kipa Aile Kulübünde horlama, horlamanın nedenleri ve tedavisi ile ilgili seminer verdi

Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muhammet Keskin, Kipa Aile Kulübü’nde horlama, horlamanın nedenleri ve tedavisi ile ilgili seminer verdi. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen seminerde konuşan Keskin, “Eğer sizde de horlama oluyorsa lütfen bunu basit bir durum olarak görmeyin, bir doktorla bu durumu paylaşın ve çözüm yollarını araştırın” dedi.
Uykudayken gürültülü soluk alıp vermeye horlama denildiğini hatırlatan Keskin, “Bazen bir aslan kükremesine, bazen bir dizel motor sesine benzeyen sesten dolayı çevremizdeki insanlar rahatsız olabilir, onların da uykuları sık sık bölünebilir. Hatta mesleki hayatımda bazı evliliklerin sadece bu sebepten kötü gittiğini de şahit olmuşumdur” diye konuştu. Keskin şunları söyledi: “Uyku sırasında horlamayla birlikte nefes durması ve bu sebepten uyanmalar da oluyorsa, bu uyanmaların sayısı saatte beşten fazlaysa o zaman ciddi bir hastalığın adı konur. Bu hastalık, uykuda solunum durması hastalığı (Sleep apne sendromu) olarak adlandırılır. Bu hastalığın belirtileri olarak kısaca şunları sayabiliriz; huzursuz uyku, gürültülü horlama, nefes durması, boğulma ya da sık sık nefesin kesilmesi, gün içi aşırı uykululuk, sabah yorgunluğu, hafıza kaybı, azalmış kognitif fonksiyon, hazımsızlık ve reflü, depresyon ve anormal davranışlar, cinsel işlev bozukluğu ve iktidarsızlık, sabah ve gece görülen baş ağrıları, ağız kuruluğu, gece terlemesi.”
Keskin horlamanın basite alınmaması gerektiğine dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer sizde de horlama oluyorsa lütfen bunu basit bir durum olarak görmeyin, bir doktorla bu durumu paylaşın ve çözüm yollarını araştırın. Horlama ve bu hastalığın sonuçları günümüzde artık tedavi edilebilmektedir. Öncelikle burunda bir sorun varsa bu sorun çözülmeli. Şikayetler devam ediyorsa uyku testi yapılmalı ondan sonra izlenecek yol belirlenmelidir. Biz testin sonucuna göre damağa radyofrekans uygulaması, UPPP ameliyatı, çocuklarda geniz eti bademcik ameliyatlarını uygulayabiliyoruz. En son çare olarak da uyku esnasında oksijen veren bir cihaz öneriyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.