I. Hippoterapi Kongresi Başladı
Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen uluslararası katılımlı I. Ulusal Hippoterapi Kongresi başladı.
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’nde (SOBE) düzenlenen I. Ulusal Hippoterapi Kongresi’nin açılışına Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdener Balıkçı, Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz, İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiber, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı katıldı.
SOBE’nin uzun süredir üzerinde çalışılan yoğun bir emeğin ürünü olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bu yolculukta merkezin fikir aşamasından projelendirilmesine ve bugüne getirilmesine kadar çok önemli destekler aldık. Tüm aşamalarda bizimle birlikte olan ve desteklerini esirgemeyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörümüze ve desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Kaymakamımıza, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürümüze, İl Milli Eğitim Müdürümüze, İl Sağlık Müdürümüze teşekkür ediyorum. Ayrıca projenin her aşamasında bize fedakarca ve uzun soluklu olarak yardımcı olan Cello Vakfı’na da teşekkür ediyorum” dedi.
SOBE ile ilgili teknik bilgileri paylaşan Başkan Altay, “Burası 21 bin 500 metrekare alanda 8 bin 500 metrekare kapalı alandan oluşan bir bina. Binamızda eğitim salonları, konferans salonu, yüzme havuzları, spor salonları, at ahırları, kapalı ve açık manejden oluşan bir kompleks mevcut. Umuyorum ki bundan sonra çok hayırlı işlere burada hep birlikte şahitlik edeceğiz. Bilimsel bir toplantı ile başlamak bizim için önemli bir başlangıç oldu. Bu konuda bize desteğini esirgemeyen Kocaeli Üniversitesi Rektörümüze ve Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu’na çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
“BİR MUM YAKIYORUZ”
“Biz burada hep birlikte bir mum yakıyoruz” diyen Başkan Altay, “Bu mumun etrafında birçok mumun yanmasına ve ülkemizde bu sorunun aydınlığa kavuşmasına ve çocuklarımızın ve ailelerinin yaşamına bir katkı sağlayacağına inancım tam. Kongre ile 6’sı yabancı toplam 10 hocamızdan hippoterapi ile ilgili önemli bilgiler edineceğiz. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyor, I. uluslararası katılımlı Hippoterapi Kongresi’nin ülkemize, şehrimize, otizmli ve diğer engelli gruplu ailelerimize ve çocuklarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
“KENDİ KÜLTÜRÜMÜZE ÖZGÜ BİR EKOL OLUŞTURACAĞIZ”
SOBE’nin Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın gönül verdiği ve öncülük yaptığı bir çalışma olduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, projenin bugünlere ulaşmasını “Bunun adı aşk” sözleriyle tanımladı. Şeker, “Ülkenin böyle bir merkezi ihtiyacı vardı ve bu ihtiyacın Konya’da gideriliyor olması, öncülük ediliyor olması önemli. Bu vesile ile kurumum ve şahsım adına Selçuklu Belediye Başkanı ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu noktaya kolay gelinmedi. Bu birikimi oluşturmak ülkemiz için önemliydi. Yurt içi ve yurt dışından bu konu ile ilgili bir emek varsa incelendi ve destek alındı. Resmi kurumlarımız da bu konuya destek verdiler. Hollanda’dan Cello Vakfı’na da ciddi bir bilgi birikimi aktarımı gerçekleşti. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah burada eğitim teknikleri ve sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte harmanlanmış ve kendi kültürümüze yönelik bir ekol oluşturmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.
“TOPLUMSAL BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ”
Dezavantajlı bireylerin topluma katılma oranlarının o toplumun refah seviyesini gösteren en önemli bulgu olduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Sadettin Hülagü de, “Uzun zamandır Kartepe yerleşkesinde eğitim faaliyetlerini devam ettiren Atçılık Meslek Yüksek Okulumuzun, hastanemizdeki dezavantajlı engelli personelimizin topluma kazandırılması noktasında çok ciddi gayretleri ve girişimleri var. Biz de bunu desteklemek adına yapılan çalışmaları bir kongre ile buluşturma fikrini olumlu bulduk ve Selçuklu Belediyesi’ne I. Uluslararası Katılımlı Ulusal Hippoterapi Kongresi’ne olan katkısından dolayı çok teşekkür ediyorum. Özellikle kongrenin böyle 21 bin metrekare alan üzerinde 8 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Türkiye’ye örnek bir merkezde yapılması da önemli. Selçuklu Belediyesi ile birlikte yaptığımız bu kongre bir toplumsal sorumluluk projesi. Bu projeye destek veren tüm idari ve akademik personele, bilimsel katkı vermek suretiyle yurt içinden ve yurt dışından teşrif eden değerli akademisyenlere çok teşekkür ediyorum. Toplantının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, programa katılan protokol üyelerine Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’ni (SOBE) gezdirdi. Kongre, Marc Serryus’un slayt sunumu ile devam etti.
ÜÇ GÜN SÜRECEK KONGREDE HİPPOTERAPİ İLE TEDAVİ YÖNTEMLERİ ELE ALINACAK.
“Hippoterapinin Önemi ve Uygulama Esasları”, “Otizmi Anlama, Eğitim Stratejilerinin Kullanımı, Otizmde Davranış Endişeleri, Hayvan Destekli Müdahaleler, Otizm Hayvan Destekli Müdahale Etkileri, At Destekli iskelet Hakkında Teorik Bilgi” gibi farklı konuların masaya yatırılacağı kongreye yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı katılıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Belgium University College Ghent, Nederland Faculteit Sociale Zuyd Hogeschool ve Nederland Open Universiteit Heerlen’den uzmanların katıldığı üç gün sürecek kongre, 9 Nisan’da sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.