Kadın ve sigara... 10 yıl!
Yeni yayınlanan büyük bir araştırma, sigaranın bir kadının yaşamından 10 yıl götürebildiğini gösterdi. Art Tip Merkezi Tamamlayıcı Tıp uzmanı Dr. Murat Unan, sigara kullanımının kadınlar üzerindeki olumsuz etkisi ve nasıl bırakılabileceği konusunda bilgi verdi.
Kadınların 40 yaşından önce sigarayı bırakması artmış ölüm riskini %90’dan daha fazla bir oranda engeller. Hatta 30 yaştan önce bırakması %97’den daha fazla azaltır. Bunlar The Lancet dergsinin internet sayfasında yayınlanan Bir Milyon Kadın Çalışması’nın (Million Women Study) sonuçları.
Bu çalışmaya yaşları 50 ile 69 arasına değişen 1.3 milyon kadın dahil edildi. Katılımcılara, sigara içip içmedikleri gibi kendi yaşam kaliteleri ile ilgili sorular soruldu. Aynı kişilere üç ve sekiz sene sonra aynı sorular tekrar soruldu. Toplam 12 yıllık takipten sonra bu kadınların 66.000’i öldü.
Çalışmaya başlanıldığında kadınların:
%20’si sigara kullanıyordu
%28’si sigarayı bırakmıştı
%52’si hiç sigara içmemişti.
Çalışma, 3. yılda yapılan değerlendirmede hala sigara içen kadınların, bunu izleyen dokuz yıl içinde sigara içmeyenlere göre neredeyse üç kat daha fazla ölme ihtimalleri olduğunu göstermiştir. Bu üç katlık artış, 50’li, 60’lı ve 70’li yaşlardaki sigara içen kadınların ölümlerinin üçte ikisinin akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve inme gibi sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklandığı anlamına gelmektedir. Kadınlar ne kadar çok sigara içtilerse ölüm riskleri de o kadar fazlaydı. Bununla beraber, çalışmanın başında günde 1 ila 9 sigara arasındaki “hafif içicilerin” bile, sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla ölüm riski vardı.
Sigaranın kadınlar üzerindeki uzun dönemli riskleri
Daha önce yapılan çalışmalar sigaranın erkekler üzerindeki etkilerini incelemişti. 1940’lı yıllar civarında Avrupa ve A.B.D.’de doğan kadınların kitlesel bazda çok daha yaygın bir şekilde sigara içen bir nesil olması ise cinsiyetler arasındaki farkı neredeyse ortadan kaldırıyor. Bu çalışma özellikle, uzun süredir sigara içiyor olmanın veya sigarayı bırakmanın etkileri ve sigara içen kadınlar arasındaki ölüm riskinin belirlenebilmesi için veri sağlayan ilk çalışmalardan biri olması açısından oldukça önemlidir.
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Kirstin Pirie “Eğer kadınlar erkekler gibi sigara içiyorlarsa o zaman erkekler gibi de ölüyorlar. Ancak, ister erkek olsunlar isterse de kadın, sigara içenler orta yaşa gelmeden sigarayı bırakabilirlerse ortalamada 10 yıl daha fazla yaşam kazanacaklar,” diye bildirmiş.
Gene aynı çalışmanın ortak yazarlarından Rachel R. Huxley de açık bir mesaj verdi: “Sigaraya başlamayın. Eğer sigara içerseniz de bırakın. 30’lu yaşlarınızın sonu veya 40’lı yaşlarınızda bırakabilirseniz, kronik bir hastalıktan ölme olasılığınız belirgin bir şekilde azalır. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.”
Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmadınız!
Sigara içen gençler genellikle yenilmez olduklarını ve sigaradan kaynaklanan hastalıkların hiçbir zaman onların başına gelmeyeceğini düşünüyorlar.
Sigara içen kadınlar özellikle sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktan korkuyorlar. Aslında sigaranın zararları, bıraktıktan sonra oluşabilecek kilo artışlarının getirebileceği zararlardan açık ara fazladır. Ancak 35 – 50 kilo arası bir artış sigaranın zararlarına denk sağlık sorunlarına neden olabilir.
Günümüzde sigara bağımlılığından kurtulmak için çok sayıda seçenek vardır.
Bunlar,
Danışmanlık,
Nikotin replasman tedavileri ve başka ilaçlar,
Doğal ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerini içermektedir.
Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ve hazırlanmaya başlayın. Bırakacağınız güne yaklaşırken karton veya yüksek miktarlarda sigara almayın. Yakınlarınızla sigarayı bırakmak istediğinizi paylaşın.
Sigara bağımlılığı çok yönlü bir sağlık sorunu olduğundan, bu sorunun her boyutunu ele alan uygulamaları tercih ederek başarınızı arttırabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.