Kanserlilerin umudu
Son zamanlarda yaptığı başarılı ameliyatlar ve bünyesine yeni kazandırdığı birimler ile gündeme gelen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Şen, hastane hakkında Merhaba'ya bilgi verdi. Hastane bünyesine kazandırılan birimlerden olan PET/BT birimi hakkında bilgi veren Şen, tümörlü hastaların artık hastaneden çıkmadan tedavi olabileceklerini söyledi. Şen, “Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı bünyemizdeki faaliyet gösteren PET/BT Ünitesi sayesinde kanser hastalarında tanısı kesinleşmemiş, ileri tetkik gerektiren tümörlü hastalarda tanı koydurucu bir birim. Bu birim sadece tanı koydurmakla kalmıyor, aynı zamanda tedavi edilmiş, arkasında da başka bölgelere geçmiş olan anacak diğer görüntüleme teknikleri ile tespit edilememiş tömürün olup olmadığını bulmak için kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlar bunu standarda oturttular. Konya'da biz bu cihazı kullanan üçüncü kurum olduk. Bu cihaz bize getirilmeden önce burada tanı konuluyordu, ancak başka tetkikler gerektiren durumlarda, hastane olarak diğer hastanelerden hizmet alıyorduk. Artık hastanemize giren tümör şüphesi olan tüm hastalarımız baştan sona her türlü tedaviyi buradan alacak” dedi.
SELÇUK TIP'IN ÖNDE OLMAYI İSTEDİĞİ ALANLAR
Tıp Fakültesi'nin hangi alanda ön planda olması düşünüldüğü sorusunu da yanıtlayan Şen, “Hastanemizde konum itibari ile en çok kazalar sonrası travmalarla karşılıyoruz. Bu alanda bölgede hatta Türkiye'de söz sahibi olmayı istiyoruz. Bunun yanında kemoterapi, onkoloji hastalarının ve fizik tedavi ile kardiyoloji bölümlerinde de ön planda olmak istiyoruz. Bizim genel hedefimiz, her bölümüyle ön planda olmak” diye konuştu. 2012 yılında hastaneye birçok yeni birim kazandırdıklarını söyleyen Başhekim Yaşar Şen, “Ameliyathane sayımızı 11'den 20'ye çıkardık. Bundan sonra ameliyat açısından önemli bir konu yoksa bekleme durumu olmayacak. Diş Hekimliği Fakültemiz'de engelli çocuklar başta olmak üzere bir aksaklığı olanlara anestezi verilemiyordu. Ameliyathanemizde ona da yer açtık. Yeni MR tomografi cihazı aldık. Bu cihaz ile hem çekim süresi azaldı hem de hastalar daha düşük miktarda radyasyona maruz kalıyor. Bundan sonra MR'da randevu diye bir durum söz konusu olmayacak. Hatta bizim düşüncemiz, Beyhekim, Numune ve diğer hastanelerin de bizden bu hizmetni alabileceklerini duyuruyoruz” ifadelerini kullandı. Şen, hastanenin fiziki şartlar bakımından da iyileştirildiğini, ağaçlandırmaların yapıldığını, otoparkın daha da güzelleştirildiğini ve engelli vatandaşların kullanımına yönelik iyileştirmelerin yapıldığını belirtti.
KALP HASTALARI DİREK TABURCU OLMAYACAK
Kalp hastaları için de yeni birimlerin hastane bünyesine kazandırıldığını dile getiren Şen, “Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi'ni açarak Konya'da eksik olan, Türkiye'de de çok az bulunan bir birimi bünyemize kazandırdık. Kalp hastamız ameliyat olduktan sonra direk evine gönderilmeyecek. Normal hayat aktivilerini yapabilecek duruma geldiği zaman hastaneden ayrılma işlemi gerçekleştirilecek. Bölgemizde ve hastanemizde yeni doğan yoğun bakım ünitesine ihtiyaç vardı. Bu bağlamda küvez sayımızı da artırdık”dedi.
AĞIZDAN BESLENEMEYEN HASTALARA HİZMET VERİLİYOR
Hastane bünyesine kazandırılan TPN Ünitesi hakkında da bilgi veren Şen, “Ağızdan beslenemeyen hastaların, damardan beslenmesini sağlayan TPN ünitesi ile bu durumdaki hastalarımızın neye ihtiyacı varsa karşılanıyor. Onkoloji hastalarımızın tedavileri için robotik kemoterapi ünitemizi hizmete sunduk. Hastalarımızın ilaçları uygun dozda, uygun şartlarda hazırlanıp hastalara veriliyor” dedi.
HEDEFTE ORGAN VE DOKU NAKLİ VAR
Hastanenin 2013 yılında öncelikli olarak engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştıracak şekilde hazırlanacağını dile getiren Şen, “Sosyal Hizmetler Ünitesi ile her türlü sorunu olan hasta ve hasta yakınlarımıza yol gösteriyoruz. Hastanemize başvuran, yol yordam bilmeyen, yaşlı, engelli hastaları polikliniğine gönderecek, evine gitmesine yardımcı olacak şekilde bir birim oluşturulacak. Bunun yanı sıra planlarımız içerisinde organ nakli var. Bunun birinci basamağı olan doku tiplendirmenin ruhsatını aldık. Bir hastamızın organlarını başka bir ile nakil olması için gönderdik. Hedefimiz, bu birimi daha aktif çalıştırırak 2014'te şartlar uygun olursa, organ ve doku nakli yapabilen bir kurum olmayı planlıyoruz. Ruhsatı aldıktan sonra ünitemizde organ ve doku nakil yapılabilecek” diye konuştu. Şen, hastanenin kısa zamanda bu kadar güzel işler başarmasını da hastane ekibinin genç ve dinamik olması ile hevesli olmasından kaynaklandığnı ifade etti.
merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.