Konjenital Kalp Hastalıklarında Erken Tanı Önemli
Medicana Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Sarıgül, konjenital kalp hastalıklarından korkulmaması gerektiği söyleyerek, bu hastalıklarda erken kanının önemli olduğunu belirtti.
Medicana Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Sarıgül, konjenital kalp hastalığının gebelik esnasında kalbin veya ana kan damarlarının gelişimindeki yetersizlikten kaynaklandığını söyledi. Konjenital kalp rahatsızlıklarının, doğumsal kalp hastalıkları olarak da adlandırıldığını belirten Prof.Dr. Sarıgül, “Normalde anne karnında çocuğun kalbinin gelişimi sırasında meydana gelen odacıkların bir biriyle ayrımlarının oluşmaması veya anne karnında beslenmeyi temin eden damarın doğum sırasında kapanmamasıdır. Bunlarda bir takım marformasylonların oluşup gelişmesi gereken koroner damarın tek bir kökten gelişmesi ya da normal soldan çıkması gereken damarın sağdan çıkması ya da akciğere giden damarın sol kalpten normalde vücuda giden, dolaşan damarında sağ kalpten çıkması olarak toparlayabiliriz. Bunlar ya mor çocuk dediğimiz siyanotik kalp hastalıkları şeklinde veya asiyanotik kalp hastalıkları şeklinde ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Konjenital kalp hastalıklarından korkulmaması gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Sarıgül, “Önemli olan bir an önce çocuğu en yakın merkeze götürüp bunun kanısını koymak. Çünkü eğer geç tanısı koyulduğu zaman bu hastalıklarda kalp deliklerinde özellikle pulmoner alter yani akciğere giden damarın basıncının artması neticesinde tedavide geç kalınabilir ve her hangi bir tedavi yapılamayabilir. Önemli olan çocuğunun uzun kalp hastası olarak doğması değil onu bir an önce tedavi ettirebilmektir. Mor çocuk olarak doğmuş olan bir çocuğu hiçbir zaman tedavisinden kaçmamak lazım. Doğru bir tedaviyle ameliyatı başarılı bir şekilde yapılırsa, normal bir çocuk olarak hayatına devam edecektir ve bir daha bu hastalıkla hiçbir zaman karşılaşmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.