Küçükyıldız, "Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü oldukça sık görülüyor"

Küçükyıldız, "Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü oldukça sık görülüyor"
Dr. İrem Küçükyıldız, cinsel yolla bulaşan virütik hastalıklar içerisinde yer alan HPV virüsün enfeksiyonlarının en sık görülen hastalıkları oluşturduğunu kaydetti.

Sivas Cumhuriyet Üniversite Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İrem Küçükyıldız, Human Papilloma Virüs (HPV) hakkında açıklamalar yaptı.

Dr. Küçükyıldız, "HPV seksüel geçişli enfeksiyonların en sık sebebi olarak gösterilmektedir. 45 yaşına kadar HPV enfeksiyonu geçirme oranımız yüzde 80-90 arasındadır. Bulaşma genel olarak cinsel yolla gerçekleşmektedir. Cinsel bulaş için cinsel ilişki şart değildir. Cinsel olmayan yollar ile de bulaş bildirilmiştir. Özellikle anneden bebeğe vertikal geçiş oldukça sıktır" diye konuştu.

Küçükyıldız, "Fomitler üzerinden horizontal geçiş de her geçen gün artarak bildirilmektedir. Bununla birlikte farklı HPV tipleri, farklı vücut bölgelerini enfekte etme eğilimindedir ve bu nedenle farklı hastalıklarla sebep olabilmektedirler. Aslında HPV'ye bağlı hastalıklar bir piramide benzer. Bu piramidin en tepesinde kanser bulunmaktadır. Ve kanseri aslında HPVnin nadir bir komplikasyonu olarak görmek gerekir. Kanserden çok daha fazla oranlarda pap-smear bozuklukları, preinvazif hastalıklar ve siğiller yapmaktadırlar. HPV ile enfekte olan kadınlarda en beklenilen ve olma ihtimali en yüksek olan sonuç; 2 yıl içinde bu HPV tiplerinden kurtulmaktır. Serviks kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserdir ve HPV ile ilişkili en yaygın kanserdir. Serviks kanserinin yüzde 99.7 sinde yüksek riskli HPV saptanmıştır" diye konuştu.

Dr. İrem Küçükyıldız, "Bu kanserde primer korunma HPV aşıları ile mümkündür. Serviks kanserinde ikincil koruma serviks kanseri tarama programları ile sağlanmaktadır. Taramanın birincil hedefi, servikal kanseri önleme amacıyla, serviksin intraepitelyal prekürsör lezyonlarının doğru tespit edilmesi ve tedavisinin zamanında gerçekleşmektedir. Türkiye'de 2004 yılında Pap smear kullanarak toplum tabanlı servikal tarama programı uygulaması başlamıştır ve o yıl ulusal serviks kanser tarama programına HPV DNA testleri dahil edilmiştir. Bu testler Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastane'mizde yapılmaktadır" şeklinde ifadelerle sözlerini tamamladı. haberfark.net

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.