Küflü pümbürün adı bakın ne oldu?

Küflü pümbürün adı bakın ne oldu?
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesi halk diliyle küflü peynir olarak bilinen, Konya Yeşil Peyniri düzenlenen basın toplantısıyla birlikte kamuoyuna tanıtıldı.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesi halk diliyle küflü peynir olarak bilinen, Konya Yeşil Peyniri düzenlenen basın toplantısıyla birlikte kamuoyuna tanıtıldı. Akyokuş Park'ta düzenlenen basın toplantısına Konya Ticaret Odası (KTO) Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, Vali Yardımcısı Erol Özkan, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, TÜMSİAD Başkanı Cemalettin Akpınar ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın ve Konya Yeşil Peynir üreticileri katıldı. Toplantıda konuşan TÜMSİAD Başkanı Cemalettin Akpınar, “Uzun süren çalışmalarımız sonucunda eski ismiyle küflü peynir, yeni ismiyle Konya Yeşil Peyniri'nin Türk Gıda Kodeksi'ne girişini sizlerlee daha önce de paylaşmıştık. Konya Yeşil Peyniri yüzyıllardır tüketmekte olduğumuz ve severek yediğimiz bir üründür. Bu ürün Fransa'da çok tüketildiğinden, bilim adamlarının araştırmalarına göre Fransa'da kalp hastalığının düşük seyrettiğini ve yaşlanmayı önlediği görüşmüştür. Nesiller boyunca bilmeden tükettiğimiz, dedemizden bizlere intikal eden böylesine kıymetli ve yöresel ürünümüzü ülkemize kazandırmaktan çok memnunuz. TÜMSİAD Konya Şubesi olarak, KOBİ'lerin ve esnafımızın yanında yer almaktan ayrıca mutluyuz. Biz bu çalışmaları yapmadan önce üretimi ve satışı yasak olan bu ürün, üretiliyor ve halkımız tarafından da tüketiliyordu. Bu konuda bir çok üretici esnafımız çok büyük cezalar ödedi. Konya'da önde gelen yeşil peynir üreticileri Tarım İl Müdürlüğün'nün kontrolünde gerekli olan hijyenik ortamları hazırladılar. Konya Yeşil Peyniri üretim imalathaneleri şehrimize kazandırıldı ve Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından Üretim İzin Belgesi'ni aldılar” diye konuştu.

KÜFLÜ PEYNİR HALKIMIZA KAZANDIRILDI
KTO Başkan Yardımcısı Masan Hüseyin Karapınar da, küflü peynirin sağlığa yararlı olduğunu belirterek, “Daha önce odamız Konya Mevlana Şekeri'nin coğrafi işaret olarak belirlenerek isim hakkının isim hakkının alınması konusunda olumlu çalışmalar yürütmüştür. Son aşamasında olduğumuz bu çalışma ile birlikte bir diğer çalışmamız da küflü peynir olarak bilinen yeşil gök peynir için yaptığımız çalışmalardır. Yeşil gök peyniri isim hakkı için Türk Patent Standartları Enstitüsü'ne başvurulmuştur. İsim hakkı ile birlikte İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak çalışmamızla küflü peynirin Türk Gıda Kodeksi'ne girmesi sağlanmıştır. Coğrafi işaret alınması için önemli olan bu gelişmeyle birlikte küflü peynir satışı bundan sonra kanunen serbesttir. Bu gelişme isim hakkının alınması için de önemli bir adım olmuştur” ifadelerini kullandı. Toplantıda Konya Yeşil Peyniri'nden yapılan fırın böreği ikram edildi.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum