Lenfödem doğru yöntemlerle tedavi edilebilir

Lenfödem doğru yöntemlerle tedavi edilebilir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Gamze Yılmaz Yanartaş, kol ve bacakta oluşan şişliklerle ortaya çıkan lenfödem hastalığının doğru yöntemlerle...

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Gamze Yılmaz Yanartaş, kol ve bacakta oluşan şişliklerle ortaya çıkan lenfödem hastalığının doğru yöntemlerle tedavi edileceğini söyledi.

Lenf ödem hakkında bilgi veren Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, "Lenf ödem kolda, bacakta şişliklerle karakterize vücudumuzun çöplükleri olan lenfetiklerin anormal ve aşırı birikmesiyle karakterize bir hastalıktır. Lenfödemde kan damarlarımız, atar damarlarımız ve toplardamarlarımızın yanı sıra vücudumuzda çalışan lenfatik sistemimiz vardır. Burada birikenler caddece vücudumuzun çöpleri olan lenfatikler değil aynı zamanda bağışıklık sistemi hücrelerimiz olan lenfositlerimizdir. Hastalığın teşhisini özellikle kolda, bacakta sonradan oluşan şişliklerle koyuyoruz. Yüzük takıyorsak, saat takıyorsak artık bunların parmağımıza, koluma olmayışı, ayakkabı numaramızın büyümesi şişliklerle karakterize bir rahatsızlık" dedi.

"Tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir"

Lenfödem hastalığında tedavinin mümkün olduğunu dile getiren Yanartaş, "Lenfödem, tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir, tedavisi mümkündür. Hastalık, hastanın psiko-sosyal yaşantısını değiştiren psikolojik durumu bozan, sosyal hayatını kısıtlayan bir durumdur. Uzun süreli uğraşmak gerektirir. Şöyle ki erken teşhis ve erken tedaviye başlama burada çok önemli bir şey. Çünkü lenfödemin artık çok ileri ki aşamalarına ulaşıldığında biraz daha tedavi zorlaşacaktır. İlk fark edildiğinde mutlaka hemen fizik tedavi hekimiyle görüşülmesinde çok büyük faydalar olabilir. Erken teşhis her zaman tedaviyi kolaylaştırır" ifadelerini kullandı.

Tedavi gören hastalara uyarılarda da bulunan Yanartaş, "Tedaviler yapıldıktan sonra ekstremiteyi, kolu ya da bacağı korumak, özellikle epilasyon ve tırnak kesimi ya da tırnak bakımında deriye herhangi bir hasar gelmemesi için bunları çok özenli yapmak, güneş yanığından korunmak, çok dar elbiseler giymemek, beslenme özellikle tuz tüketimini azaltmak, kilo kontrolünü iyi yapmak, spor yapmayı hastalara öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.