Menisküs Yırtıklarında Erken Tanı Ve Tedavi

Menisküs Yırtıklarında Erken Tanı Ve Tedavi
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, menisküs yırtıklarında erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu belirterek, yırtıkların ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemle tedavi edilebildi...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, menisküs yırtıklarında erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu belirterek, yırtıkların ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemle tedavi edilebildiğini söyledi.

Medicana Konya Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, “Normal diz içinde menisküs yapıları, görev olarak diz kıkırdağını koruma ve ekleme binen yükün azaltılmasında faydalı bir yapıyken çeşitli travmalar sonrasında yırtık oluşabilmektedir. Bununla birlikte görevini yapamaz hale gelip aksine kıkırdakla ilgili zedelenme oluşturularak ileri ki dönemlerde de diz kireçlenmesine sebep olabilmektedir. O yüzden menisküs yırtıkları ile ilgili tanı ve tedavinin aksatılmadan yapılması gerekmektedir” dedi.

“AMELİYATLI VE AMELİYATSIZ TEDAVİ”

Menisküs yırtıklarının tedavi yöntemlerini de anlatan Yrd. Doç. Dr. Kütahya, şöyle konuştu: “Menisküs yırtıklarıyla ilgili genellikle tedavi ameliyatsız ve ameliyatlı tedavi şeklinde olabiliyor. Çoğunlukla yüzde 90 itibariyle menisküs yırtıklarında cerrahi işlem uygulanması gerekiyor. Bu işlemleri günümüz teknolojisiyle kapalı olarak yapabilmekteyiz. Artuskupi ismini verdiğimiz ameliyatla cerrahi işlem başarılı bir şekilde yapılabiliyor. Kapalı olarak küçük yaralardan diz içindeki menisküs yırtığına müdahale edilerek ilerici hastalık gelişimi önüne geçilebiliyor. Kıkırdak zedelenmeleri bu şekilde engellenebiliyor."

Menisküs yırtığıyla ilgili yapılabilecek diğer tedavi yöntemi olarak ameliyatsız tedaviyi gösteren Kütahya, şunları söyledi: "Fakat bunun hastaları daha çok, çocuklar veya yırtığın küçük olduğu hastalar olabiliyor. Büyük yırtıklarda özellikle tamir edilebilecek yırtıklarda da yine Artuskupik yöntemle kapalı olarak menisküs tamiri yapılabiliyor. Menisküs dokusunu olabildiğince korumaya çalışıyoruz. Fakat tamir edilemeyecek yırtıklarda da menisküsün yırtık olan kısmı kapalı olarak temizlenebiliyor. Bu şekilde işlemler yapıldıktan sonra hastalar kısa sürede gündelik hayata dönebilmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.