Meşrubatlar alkolden da mı zararlı mı?

Meşrubatlar alkolden da mı zararlı mı?
Kapitalist dünyanın gıda sorunları çığ gibi büyümekte.

Gıda sorunu fakir ülkelerde kıtlık boyutunda algılanırken zengin ülkelerde adeta gıda fazlalığının ve içeriğinin terörü boyutuna ulaşmış. Gıda terörü olarak tanımlayacağımız öyle bir madde var ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yaştan insanın sağlığını tehdit ediyor. Ancak ülkemizde de olduğu gibi insanlar bu gıdanın sağlıklarına getirdikleri zararlardan habersiz ve korumasızlar. Bu gıda gündelik içeceklerimizin ortalama yüzde 25’ten fazlasını oluşturan meşrubatlar.   

Meşrubatlar kapitalist dünyanın toplum sağlığı adına risklerini açıklama ihtiyacı dahi duymadan rahatlıkla pazarladığı bir ürün. Adeta ailemizin içeceği konumuna ulaşmış bir masumiyet çerçevesinde tüketimi körükleniyor. Verdiği zararın boyutunu karşılayacak ne bir yasa ne de bir toplumsal bilinç var. Bu içeceklerden zarar görmüş insanların zararlarının hukuksal boyutu tanımlanmamış. Öyleyse elinizdeki kutu meşrubatı açmadan önce şu bilgileri bir kez daha okuyun derim.

İŞTE MADDE MADDE ZARARLARI

1. Fazladan kalori: Meşrubatlar toplumsal obezite gelişimden ciddi bir faktör. Gündelik normal kalori alan bir insanın fazladan içeceği bir kutu meşrubat her ay ortalama 300-400 gram kilo alımı anlamına gelir. Diyet meşrubatlar düşünülenlerin aksine normallerden daha bile fazla kilo alımı anlamına gelir. Suni tatlandırıcılar kilo alımı anlamına gelen bir takım fizyolojik ve hormonsal cevabı körüklerler.

2. Karaciğer hasarı: Meşrubatlar karaciğere zarar verir. Çok fazla meşrubat içimi aynen kronik alkoliklerde olduğu gibi insanları karaciğer sirozuna götürür.

3. Diş kaybı: Meşrubatlar diş minesini çözerek iki-üç kat diş kaybını artırır. Meşrubattaki asit şekerlemelerde bulunan şekerden bile daha zararlıdır.

4. Böbrek taşı ve kronik böbrek hastalığı: Her tür kolada yüksek fosforik asit bulunmakta olup idrar içeriğini değiştirerek böbrek taşı oluşumuna neden olur. Haftada üçten fazla meşrubat içimi böbrek taşı oluşumunu yüzde 15 artırır.  

5. Diyabet: Kilo alımına neden olan her şey diyabete neden olur. Meşrubat içimi vücudun şekeri kullanma işlevini bozar. Bilim adamları 1980’den şu ana kadar diyabetik hasta sayısında üç katın üzerindeki artışı meşrubatlarla ilişkilendirirler. 

6. Mide yanması ve reflü: Meşrubat içimi mide yanmasının en önemli sebebidir. Bazı karbonatlı içecekler çok asitlidir. Bu içecekler etrafına karbondioksit salarak midede gerilmeye neden olur. Midedeki gerilme reflü ile beraberdir.

7. Kemiklerde erime: Meşrubatlarda bulunan fosforik asit osteoporozla mutlak ilişkilidir. Bu içecekler kanda kalsiyum seviyesini düşürürken fosfat seviyesini artırır. İşte bu noktada kanda kalsiyum açığı kemiklerden kalsiyumun çözülmesine neden olur.

8. Hipertansiyon: Normal veya diyet fark etmeden meşrubatların fazla tüketimi kan basıncını yükseltir.

9. Kalp hastalığı: Fazla meşrubat içenlerde kalp hastalığına eğilim fazladır. Çalışmalar günde bir kutudan fazla meşrubat içenlerde metabolik sendrom riskinin arttığını ve bunun da kalp hastalığının en önemli belirleyicisi olduğu bilinmektedir.

10. Sindirimde bozulma: Mide barsak sisteminde stress oluşturan faktörler mide asit seviyesinin artması ve mide iç tabakasında hasara neden olan iltihabi durumlardır. Meşrubat içimi özellikle de aç karna meşrubat içimi midedeki asit-alkali dengesini bozar ve midede sürekli asit fazlalığı mide iç tabakasında iltihabi duruma neden olur.

Bildiğiniz üzere Alkol ve sağlık arasındaki ilişki ülkemizde sıkça tartışılır hale geldi. Ancak meşrubatlar ulaşılmaz bir güç tarafından korunmakta. Korunma şöyle dursun adeta toplumsal değerler, korunmasız çocuklar satışları hızlandırmak için reklam malzemesi yapılmış. Reklamlarda meşrubat içerek serinleyen çocukları, Ramazan ayında iftarını kola içerek yapan aileleri görmek kapital dünyanın mal satmak adına tüm değerleri kullanabileceğinin trajik bir resmi adeta…

Prof. Dr. Gülümser Heper

Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.